Cel mai simplu joc de carti pentru copii: Toci

Standard

Una dintre placeri noastre in familie este sa jucam carti. Si sa le citim 🙂  dar si sa le jucam. Abia asteptam sa se faca mari copiii ca sa putem juca impreuna cu ei. Ei bine, imediat ce au invatat cifrele, am hotarat ca e momentul sa inceapa distractia. Si pentru ca la noi functioneaza foarte bine, m-am gandit sa va povestesc si voua care este cel mai simplu joc de carti pentru copii. Se numeste Toci si se poate juca inclusiv cu copii de 4-5 ani.

Cum se joaca Toci?

De fapt, ar fi important de precizat inca de la inceput ca veti gasi mai multe regulamente pentru jocul de Toci. Mai jos, eu voi reda o varianta usor simplificata de mine pentru a se putea juca impreuna cu un copil mic.

carti de jocSe imparte pachetul de carti in doua parti egale, fiecare jucator cu jumatatea lui. Apoi, pe rand, fiecare jucator intoarce cate o carte din teancul sau. Cand gasiti un As, acesta se pune intr-un teanc separat in care se formeaza o „casa”. De aici incolo, scopul jocului este sa scapi de carti punandu-le in ordine crescatoare in casa, pe masura ce intorci din ele. Daca o carte nu se potriveste la casa, dar se potriveste peste teancul adversarului, o poti pune la el.

Daca nu esti atent si nu ai observat ca poti pune cartea ta peste casa sau peste teancul adversarului, acesta te atentioneaza spunandu-ti „Toci” si din acel moment nu mai poti face miscarea decat la mana urmatoare, daca mai ai ocazia. Daca nu-ti spune „Toci” si observi ca puteai pune cartea, esti liber sa o pui.

Cand ajungi la Popa, se continua seria cu un As nou si tot asa pana ce un jucator isi termina tot teancul.

Recomandari pentru jocul de Toci cu copiii:

  • La inceput e bine sa le atrageti atentia copiilor atunci cand ar trebui sa spuna „Toci”, pentru ca le este foarte greu sa se concentreze si la jocul lor, si la al vostru. De aceea, vor avea tendinta sa stea cu nasul in cartile lor si sa nu isi mai vada adversarul. Daca insa le atrageti atentia de cateva ori, vor prinde ideea si vor invata sa isi foloseasca atentia distributiva.
  • Cand copiii mai cresc si jocul devine plictisitor, se poate ingreuna aplicand diverse alte reguli: una dintre ele, cea mai simpla, este ca in casa sa se ordoneze cartile nu numai in ordine crescatoare, ci si dupa culoare. Astfel, va fi mult mai greu sa potrivesti cartile corect, deci miza va fi mai mare.
  • Daca e prima oara cand copiii vad un pachet de carti, explicati-le inainte succesiunea cartilor: zece, valet, dama, popa, as.

Sunt sigura ca va veti distra grozav cu copiii si tineti cont ca jocul se poate juca si in mai multi. Impartiti doar cartile in teancuri egale si dati startul distractiei. Pentru familiile cu doi copii, cum e si cazul nostru, voi explica in curand cum se joaca Kems, un joc foarte simpatic, care se joaca pe echipe de doi si implica folosirea semnelor secrete intre parteneri.

Daca aveti si voi jocuri dragute pe care le jucati impreuna cu puii vostri, dati-ne si noua de stire. Invatam cu drag lucruri noi de fiecare data!

3 răspunsuri »

  1. Pingback: Jocuri de cărți pentru copii – Macao | viatacucopii

  2. Da este foarte plăcut să te joci cărţi cu copiii tăi. Cum odinioară făceau şi părinţii noştrii. E frumos să te joci şi pe calculator jocuri.

    Dar jocul de cărţi are un farmec deosebit. Şi pentru ei şi pentru noi părinţii. Noi avem un copil şi de la 8 ani am început canasta în trei. De obicei în concedii jucăm seara. Mami însă trişează. Se uită în cărţile ei şi pe urmă îi dă carte să rupă pachetul. Şi eu mă oftic 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s