In vizita la Observatorul Astronomic sau cum sa te uiti spre stele ca sa nu te uiti in jur

Standard

Vineri am facut prima noastra vizita la Observatorul Astronomic. O vizita care te inspaimanta, inainte sa te incante. Cladirea in care se afla singurul observator astronomic deschis publicului din Capitala Romaniei este intr-o stare de degradare incredibila. Pereti cojiti si crapati, geamuri sparte si murdare, camere neincalzite si prost iluminate. Toate intr-o cladire istorica aflata pe bulevard exact intre Piata Romana si Piata Victoriei. Intr-o cladire de patrimoniu care reprezinta in teorie singurul loc din Bucuresti in care copiii nostri pot privi catre stele.

Finantarea care nu mai vine, restaurarea care nu mai incepe

Intrigata de situatia trista descoperita la Observator am „investigat” putin pentru a vedea de ce managerii responsabili nu sunt in stare sa reabiliteze o astfel de cladire de patrimoniu national. Culmea, am descoperit ca obiectivul tine de Primaria Capitalei, o primarie care in octombrie 2011 a semnat un contract de finantare din fonduri europene prin Programul Regio. Mai exact, un contract in valoare de aproximativ 2.5 milioane de euro, bani utilizabili pentru consolidare, restaurare si conservarea Observatorului Astronomic Vasile Urseanu.

Ei bine, mergand mai departe pe firul banilor, descoperim ca s-au facut urmatoarele lucruri:

  • o licitatie in aprilie 2012 pentru servicii de publicitate si informare pentru proiectul „Consolidare….”
  • in mai 2012 o noua licitatie pentru servicii de publicitate si informare
  • in august 2013 o licitatie pentru servicii de audit proiect „Consolidare…”

Au trecut aproape 3 ani de la anuntarea proiectului, s-au cheltuit probabil multi bani, dar consolidarea, reabilitarea si conservarea n-au inceput. In imaginile de mai jos vedeti cateva panouri informative plasate pe pereti scorojiti si crapati, precum si salile intunecate.

Această prezentare necesită JavaScript.

Si totusi, de ce sa vizitam Observatorul?

Daca reusiti sa treceti peste aspectul dezolant si revoltator al cladirii, o vizita la Observatorul Astronomic ramane totusi interesanta, pentru copii, dar si pentru adulti. Concret, veti urca pana pe terasa cladirii (o terasa nu foarte mare, undeva in jur de 30 mp) unde veti privi printr-un telescop si o luneta diversele obiecte de pe cer.

Noi am vazut Luna si Pleiadele cu ajutorul unei lunete Goertz achizitionate de Observator in jurul anului 1950 si planeta Jupiter si satelitii sai cu ajutorul unui telescop MEADE LX200R donat de Alpha Bank in 2008. De unde ne-a rasarit alta intrebare: de ce managerii romani nu stiu sa atraga mai mult fonduri private pentru astfel de obiective turistice???

Una peste alta, vizita ne-a placut tuturor, desi noua, adultilor, ne-a lasat un gust teribil de amar starea deplorabila a cladirii.

Ce trebuie sa stiti inainte de a vizita Observatorul?

Biletele costa 5 lei pentru adulti si 2 lei pentru elevi, studenti si pensionari. Prescolarii beneficiaza de gratuitate. Exista si un numar de telefon (021/212.96.44) la care puteti suna pentru a va interesa in special despre programul de vizitare. In principiu, observatiile se fac noaptea, miercuri, vineri si sambata, in intervalul orar 19-22, numai daca este senin. Programul se modifica vara, asa ca interesati-va din timp inainte sa mergeti. Sunati sau intrati pe site-ul lor oficial.

Observatorul se afla pe Bulevardul Lascar Catargiu, la numarul 21, intre Piata Romana si Piata Victoriei. Se poate ajunge foarte usor de la metrou, de la ambele statii, pe jos. Daca doriti insa, exista doua autobuze care au statie chiar mai aproape (300 si 381 – statia Orlando). Daca mergeti cu masina, veti gasi locuri de parcare doar pe stradutele din jur.

Recomandari pentru vizitarea Observatorului Astronomic

  • Nu mergeti la Observator atunci cand e luna plina. Lumina va fi atat de puternica incat nu se vor putea observa detaliile interesante. Specialistii va sfatuiesc sa mergeti atunci cand Luna se afla in primul patrar. Pe site-ul oficial gasiti si un ghid de vizitare foarte util. Cititi-l inainte de vizita.
  • Mergeti la Observator doar daca cerul este cu adevarat senin.
  • Tineti cont de faptul ca imediat dupa deschidere, in prima jumatate de ora, o ora, este foarte aglomerat si se va sta la coada in conditii destul de dificile (spatiul este mic, ingramadeala mare). Ulterior se mai elibereaza.
  • In teorie exista si o prezentare de planetariu pe care o puteti viziona in fiecare sambata, dar noi n-am putut sa o vedem pentru ca ni s-a spus ca, in perioada iernii, sala nu este incalzita, deci prezentarile sunt temporar suspendate. 😦 No comment.

Un răspuns »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s