Cu copiii la Opera – o initiativa laudabila a Operei Nationale Bucuresti

Standard

Intotdeauna m-am intrebat de ce managerii de obiective culturale din Romania (teatru, opera, opereta, muzee, spectacole etc.) nu gandesc si facilitati pentru parintii care doresc sa se… culturalizeze. Ei bine, la Opera Nationala din Bucuresti exista un astfel de program de care putini stiu, dar care face toti banii.

Concret, in acelasi timp cu spectacolele pentru adulti, exista ateliere dedicate copiilor, ateliere cu teme de opera, dar cu activitati potrivite pentru prichindeii nostri. Noi am testat acest proiect prima oara cand am mers la Opera Boema, de Giacomo Puccini, si i-am inscris pe copii la atelierul Hansel si Gretel. Practic, copii au petrecut trei ore intr-una dintre salile operei, supravegheati de doi angajati ai institutiei, jucand tot felul de jocuri mai mult sau mai putin legate de tema Operei. Au fost foarte entuziasmati in special de jocul prin care erau indemnati sa „puna in scena” povestea, fiecare avand cate un rol: Hansel, Gretel, tatal, vrajitoarea, regizorul, dirijorul etc.  (Cred ca ar trebui mentionat ca inainte de asta, noi ne-am dus copiii si la opera pentru copii cu acelasi nume, dar nu este obligatoriu sa o faceti. Pentru ei a fost doar un bonus!)

Atelierele sunt dedicate copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, dar tineti cont de faptul ca nu ii puteti duce decat daca aveti si bilete pentru spectacolul adultilor care se desfasoara in acelasi timp. De asemenea, luati in considerare si faptul ca sunt disponibile numai 15 bilete pentru copii (asta este un lucru bun pentru ca puii sunt bine supravegheati si nu este ingramadeala/agitatie prea mare).

De ce sa luati copiii cu voi la Opera?

In primul rand pentru ca scapati de intrebarea: eu cu cine ii las ca sa ies in oras? Apoi pentru ca este o activitate care le va face mare, mare placere. Nu in ultimul rand, pentru ca ii va obisnui cu un mediu, un loc in care vreti sa calce si ei cand se vor face mari, fie ca vorbim despre Opera (in cazul nostru), despre teatru sau alte obiective culturale.

Ar mai fi de adaugat ca, realist vorbind, cele trei ore petrecute de copiii vostri in Opera Nationala va vor costa mult mai putin decat orice alt loc de joaca sau atelier dedicat micutilor pe care il veti gasi in oras. Un bilet costa doar 11 lei si poate fi achizitionat si online, la fel ca si biletele pentru dumneavoastra, de pe site-ul operei. Acolo unde veti gasi si mai multe informatii spectacolele din program si atelierele pentru copii pe care le ofera.

PS Nu stiu daca introducerea acestor ateliere are legatura cu venirea unui nou director, domnul Razvan Ioan Dinca, fostul director al Operetei, din 2013 director al Operei Nationale, dar stiu sigur ca mi-a placut treaba pe care o facea acesta la Opereta, asa ca…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s