Despre un sistem bolnav care, in loc sa ne ajute, ne incurca

Standard

Spun de la inceput:

1. nu sunt de acord cu profesorii care cer bani, cadouri, jignesc si isi conditioneaza practicarea meseriei de anumite beneficii materiale pe care le primesc sau nu.

2. nu sunt de acord nici cu „vanatoarea” de cadre didactice si cred cu tarie ca nu trebuie generalizat si amestecati oamenii minunati care ne cresc copiii (si cei minunati care ne-au crescut pe noi) cu personajele dubioase care ajung povesti la stiri.

Acestea fiind spuse, vreau sa va povestesc cum scandalurile care au implicat cadre didactice ne afecteaza si pe noi, cei care nu avem copiii la scoli de fite, unde profesorii nu profeseaza decat daca primesc masini si case.

Stie toata lumea ca sistemul educational din Romania (ca mai tot ce tine de stat) este grav bolnav. Si totusi, cu ajutorul parintilor, uneori reuseam sa facem ce e bine pentru copiii nostri. Da, e nasol sa cotizezi la stat lunar cu impozite si apoi sa fie nevoie sa mai platesti si bani din buzunar ca sa vada copiii un muzeu in „Saptamana altfel”. Sau ca sa aiba creta si caiete in clasa si hartie igienica si sapun la baie. Dar ati prefera sa invete copiii intr-o scoala fara creta, caiete si sapun?

Intr-o oarecare masura, asta patim multi dintre noi acum. Pentru ca a aparut „linsajul public” pentru invatatori/profesori/cadre didactice, traim niste efecte la care nu ne-am gandit nicio clipa. Printre acestea amintesc doar doua care ma minuneaza si ma ingrozesc:

1. In „Saptamana Altfel”, scoala a anuntat oficial ca sunt interzise deplasarile externe. Pentru ca ministerul nu ne mai permite sa strangem bani de la parinti ca sa ducem copiii la teatru, muzeu, zoo etc., profesorii nu mai au voie sa plece (in timpul orelor de curs) nicaieri.  Bineinteles ca autoritatile nu aloca nici bani pentru activitatile respective. Ca atare, saptamana gandita de conducatorii nostri pentru iesirea din rutina, va fi o saptamana petrecuta de profesori si copii in aceeasi sala de clasa. Oricat de inventivi ar fi dascali nostri, recunoasteti ca pentru copii va fi mult, mult mai trist?

Ultimul numar din Gazeta Matematica pe care si l-a cumparat Ilinca de la scoala

Ultimul numar din Gazeta Matematica pe care si l-a cumparat Ilinca de la scoala

2. Pentru ca profesorii nu mai au voie sa stranga bani pentru nimic, Gazeta Matematica nu mai apare. Cel putin varianta pentru clasa pregatitoare, nu se mai editeaza, inteleg, pentru ca nu au mai avut comenzi. Daca e adevarat ca o asemenea publicatie dispare de pe piata, mi se pare foarte trist.

Sunt trista ca avem un stat bolnav care nu e in stare sa ne ofere conditii decente de a ne creste copiii. Dar sunt si mai trista ca acelasi stat ne mai pune si bete in roate cand incercam sa ajutam noi insine sistemul.

Mi-as dori ca ministerul, in loc sa interzica lucruri, sa gaseasca solutii. Sa faca evaluari corecte si sa elimine din sistem cadrele didactice necorespunzatoare. Sa-i recompenseze cumva pe cei care-si fac treaba pentru a-i stimula si pe ceilalti sa isi dea interesul (nici macar nu e nevoie sa fie o stimulare materiala, ca sa nu auzim scuzele bugetului, crizei etc.)

Sa ne lase sa ajutam in continuare statul, cat si cum putem. Ba chiar sa ne indemne sa constientizam ca voluntariatul, colaborarea dintre parinti si scoala si implicarea noastra alaturi de profesori, toate acestea sunt esentiale pentru functionarea mai buna a sistemului educational. Un lucru pe care strainii l-au inteles iar inaintea noastra. In sistemele lor, parintii sunt implicati constant in educatia scolara a copiilor.

Si sa fim sinceri, daca imi veti spune ca nu toti parintii au bani de dat la scoala, voi fi de acord. Dar timp si dedicare ar trebui sa aiba toti. Iar cei care nu au bani de dat, ar trebui sa ofere altceva. Alte lucruri de care scoala si copiii nostri au nevoie. Fie si un parinte care sa ii supravegheze pe copii in drum spre muzeul la care statul nu ne mai da voie sa mergem in cadru organizat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s