Un muzeu care ne-a dezamagit: Muzeul C.F.R.

Standard

Daca tot v-am povestit numai despre lucruri care ne-au placut, am considerat ca e timpul sa va povestim si despre unul dintre muzeele care ne-a dezamagit profund. Nu de alta, dar ca sa stiti cand va duceti la ce sa va asteptati, sa nu plecati si voi de acolo cu un gust amar. Mai ales daca sunteti fani trenulete, pentru ca vorbim astazi despre muzeul C.F.R.

Istoricul Muzeului CFR

Muzeul ceferistilor a fost inaugurat in 1939. Pe vremea aceea era gazduit de o sala care se gasea sub stadionul Giulesti si de cateva colturi din parcul aceluiasi stadion. Din pacate, arena rapidista a fost distrusa partial in 1944 si, odata cu ea, si multe dintre exponatele muzeului. Ulterior, s-a mutat in cladirea in care se afla si astazi, iar imbunatatiri majore nu au mai fost aduse spatiului expozitional din anul 1953 :(.

Ce puteti vedea la Muzeul CFR

Concret, muzeul CFR este alcatuit din 3 sali in care puteti admira machete de locomotive și vagoane, documente istorice care au legatura cumva cu istoria cailor ferate, cateva pupitre de comanda, cateva uniforme de ceferisti si biroul la care a stat Anghel Saligny. Pe site-ul oficial, se lauda ca ar detine si 37 de locomotive cu abur de valoare istorica, dar desigur ele se afla in diverse depouri din tara deci nu pot fi vazute. Exponatele sunt cam prafuite si nu sunt puse in valoare de nimic (lumina, asezare, spatiu etc.)

Punctul de rezistenta este diorama feroviara (cf. dex. diorama = reprezentare spațială a unei porțiuni de peisaj, în care se expun, în muzee, animale împăiate, manechine etc., în scopul înfățișării unui ecosistem). Concret, o macheta de dimensiuni mari care ocupa partea centrala a salii principale din muzeu, pe care se plimba tot felul de trenulete  (dupa cum puteti vedea si in filmuletul de mai jos). Interesant, captivant pentru copii, dar parca prea putin pentru un adevarat muzeu al cailor ferate.

Spre marea noastra dezamagire, nu poti intra intr-o locomotiva, nu poti urca intr-un tren, nu poti vedea nimic in afara celor 3 sali, in ciuda faptului ca muzeul se afla exact langa Gara de Nord, deci sine ar fi avut in exteriorul cladirii.

Program, bilete si cum ajungeti la muzeu

Noi nu spunem sa nu mergeti la muzeu. Pentru ca o vizita de 30 de minute poate fi placuta pentru copii (20 de minute le vor petrece in fata dioramei). Spunem doar sa nu aveti asteptari mari ca sa nu fiti  dezamagiti. Ilinca si Andi au plecat de acolo intreband de doua ori fiecare: „Atat? Asta e tot muzeul?”. Ca sa compensam dezamagirea profunda, noi am intrat in Gara de Nord si ne-am petrecut cateva minute admirand cu ei trenurile din gara.

Daca va programati o vizita, e bine sa stiti ca biletul este ieftin (4 lei adulti, 2 lei copii), luni si marti, muzeul este inchis, iar in restul saptamanii este deschis doar de la 10.00 la 16.00. Daca vreti sa sunati inainte, numarul la care va raspund este 0310.808.610 .

Muzeul este gazduit in cladirea de caramida rosie situata pe Calea Grivitei la numarul 193B,  chiar langa Gara de Nord. Imediat cum cobori de pe Pasajul Basarab ca sa te duci inspre Gara de Nord, vezi cladirea muzeului. Daca mergeti cu masina, o puteti lasa la strada, pe partea cealalta a drumului. In rest, puteti ajunge foarte bine acolo cu metroul (Gara de Nord) sau cu autobuzul 105 sau troleibuzele 86 sau 97.

Sursa: cenafer.intraconnect.ro/muzeul-cfr

2 răspunsuri »

  1. Eu am incercat in toamna lui 2014 sa merg cu copilul la Muzeul CFR si surpriza…era in renovare. Cum pot afla daca au terminat lucrarile? Niciun numar de telefon nu este disponibil. Informatiile sunt putine si se pare inexacte. Pacat!

  2. Pingback: Expozitie de trenuri la Gara de Nord | viatacucopii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s