Aurul si argintul Romaniei la Muzeul de Istorie

Standard

Bijuterii si istorie. Doua cuvinte care pot caracteriza o expozitie temporara gazduita de Muzeul National de Istorie. Doua cuvinte care ar garanta o experienta superba pentru orice femeie care isi duce copiii la un muzeu, caci aratati-mi-o mie pe femeia careia nu-i place sa-si arunce ochii spre vitrine pline cu inele, cercei si coliere cu pietre pretioase. Asta daca nu ar exista niste mici inconveniente de ordin practic.

Concret, mai aveti doar cateva zile, pana la finalul lunii, sa mergeti la Muzeul National de Istorie sa vedeti expozitia temporara care reuneste in cateva vitrine aurul si argintul antic al Romaniei. Cu mentiunea ca am spus „cateva” fara nicio intentie de a fi ironica, in ciuda faptului ca aurul si argintul Romaniei sunt cam cat vezi la rusi intr-o singura incapere a unui palat-muzeu. Mai jos, cu bune si cu rele, despre o expozitie interesanta, dar gandita foarte prost pentru cei care vor sa o viziteze cu copiii.

 Partea buna a expozitiei este ca bijuteriile sunt intr-adevar foarte frumoase. Expuse atractiv in vitrine complet albe si prezentate intr-un mod interesant la intrare printr-o harta a tarii pe care sunt marcate locurile in care au fost gasite diversele exponate. Bratari dacice, coliere getice, bucati de vase, statuete sau obiecte de harnasament, toate au in esenta lor, pe langa aurul si argintul din care au fost confectionate, istoria anilor de inceput ai neamului nostru.

Această prezentare necesită JavaScript.

Partea proasta a expozitiei este ca, din nou, cine a gandit-o. a scapat din vedere un lucru esential: lumea vrea sa vina la muzeu cu copiii. Copiii sunt mici. Ca atare, ca sa vina lumea la muzeul tau, trebuie sa le oferi conditii bune copiilor. Cu atat mai mult cu cat vorbim aici nu despre vreo expozitie permanenta amplasata in sali construite acum 59 de ani, ci despre una temporara, cu vitrine facute pe comanda special pentru ea.

Ei bine, din pacate, ca sa vada copiii aurul si argintul antic… cineva trebuie sa-i ridice in brate. Pentru ca 90% dintre vitrinele cu exponate au undeva la 1.30 de m inaltime, ca atare cei mici nu ajung sa vada nimic. Iar pe managerul acelui muzeu, daca l-as cunoaste, l-as lua cu mine intr-o zi, sa ridice la fiecare dintre cele aproape 50 de vitrine pe fiecare dintre cei doi copii ai mei cu toate cele 20 de kilograme fiecare. Si apoi sa-mi spuna daca i-a placut experienta. 😦

ASA DA: Dovada ca se poate, 4-5 vitrine erau construite logic, astfel incat sa le poata admira continutul si cei mai mici vizitatori

ASA DA: Dovada ca se poate, 4-5 vitrine erau construite logic, astfel incat sa le poata admira continutul si cei mai mici vizitatori

ASA NU: Una dintre multele vitrine la care copiii nu ajungeau sa vada decat ridicati in brate

ASA NU: Una dintre multele vitrine la care copiii nu ajungeau sa vada decat ridicati in brate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilete si program de vizitare Muzeul de Istorie

Biletele pentru expozitia temporara nu sunt diferite de cele de intrare la muzeu, in sensul ca, daca iti cumperi bilet de acces, poti vedea si expozitia cu aurul si argintul si cele doua lucruri care se pot vizita in tot muzeul de istorie (columna si tezaurul). Din motive de restaurare care nu se mai termina, dar despre situatia dureroasa ca Muzeul nostru National de Istorie sa fie inchis pentru consolidare de 12 ani, voi scrie altadata.

Asadar, un bilet de intrare costa 25 de lei pentru adulti si 7 lei pentru scolari, studenti etc. Prescolarii nu platesc (poate de-aia nici nu sunt luati in considerare atunci cand sunt comandate vitrinele. Pe principiul, daca tot nu dau bani, sa nici nu vada nimic. 😦 )

Muzeul de Istorie este deschis de miercuri pana duminica de la ora 10.00 la ora 18.00. Casa de bilete se inchide la 17.15.

Cum ajung la Muzeul de Istorie?

Muzeul de Istorie este situat pe Calea Victoriei, la numarul 12, vizavi de celebra cladire CEC. Pentru cunoscatori, este cladirea aceea pe treptele careia troneaza Imparatul Traian in fundul gol, cu lupul in brate.

Ca sa ajungeti acolo, puteti merge cu metroul pana la Unirii sau Universitate (distanta e cam aceeasi) si apoi mai aveti cam 15 minute de mers pe jos. Cu autobuzele 104, 123, 124 si 385  puteti ajunge pana in statia Piata Natiunilor Unite si apoi urcati putin pe Calea Victoriei. Cu masina daca veniti, veti gasi parcare doar pe stradutele alaturate, unde de cele mai multe ori va trebui sa „cotizati” pe la celebri parcangii de Centrul Vechi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s