Arta prin ochii lor: copiii la Muzeul National de Arta

Standard

Pentru ca intr-un articol trecut am pledat pentru mersul copiilor pe stadioane, cred ca e venit momentul sa pledez si pentru arta. Si sa explic de ce cred ca e important sa ne invatam copiii de mici sa priveasca un tablou si sa inteleaga ceva din el. Si cum m-a influentat in aceasta privinta un episod impresionant privit acum multi ani cu un grup de copii cu handicap vizitand cel mai cunoscut muzeu din lume. Cand aveam vreo 14 ani (vorba cantecului), parintii mei ne-au dus pe mine si pe sora mea la Paris.  Acolo am vazut doua lucruri care m-au uimit peste masura si care stau la baza parerii mele ca trebuie sa ne educam copiii sa iubeasca arta.

Primul, grupe de copii de gradinita, asezati pe pernute, in muzee de arta, privind cu ochi mari la tablouri si ascultand povesti despre pictura. Ma tot gandeam ce pot ei intelege din lucruri pe care abia le pricepeam eu, pana cand mi-am dat seama ca tocmai de-aia sunt acolo, ca atunci cand ajung la varsta mea sa priceapa mai multe decat mine.

Al doilea lucru, mult mai socant, a fost un grup de copii orbi vizitand Luvrul. Ne uitam dupa ei (ca prostii) si nu intelegeam care e rostul vizitei lor. Apoi am vazut cum profesorul ii trece peste cordonul de protectie al statuilor si ii pune sa pipaie operele valoroase expuse in probabil cel mai cunoscut muzeu din lume. Sub manutele lor ezitante, piatra statuilor parea ca prinde viata, capata un sens. Si dupa atingerea lor delicata, vedeai statuia si ti se parea ca intelegi tot ce pana atunci nu zarisei: curbele, detaliile, trasaturile.

Dupa cele doua episoade, am inteles ca arta nu trebuie la inceput inteleasa, ci iubita. Si ca e important sa ne ducem copiii de mici sa vada arta ca sa avem pretentia sa o inteleaga atunci cand se maturizeaza. Acestea fiind spuse, am urcat in metrou si ne-am dus toti trei sa vedem Muzeul National de Arta al Romaniei. Un muzeu din care, mi-au spus multi, copiii n-au ce sa inteleaga. Asa ca am procedat in felul urmator:

"Anemonele" lui Luchian au fost printre favoritele Ilincai

„Anemonele” lui Luchian au fost printre favoritele Ilincai

1. Ne-am luat bilete doar la o singura galerie din cele doua (Galeria Nationala) care are oricum trei etaje si este suficienta si pentru un adult. La final, ne dureau picioarele pe toti trei si m-am bucurat ca n-am auzit plangeri pe parcursul traseului, ci abia cand am iesit din muzeu.

2. Am jucat in fiecare sala jocul: fiecare isi alege un tablou preferat.

3. Am strecurat pe ici pe colo informatii despre pictori, sculptori si curente, dar doar cat sa auda cateva nume: Grigorescu, Luchian, Andreescu, Brancusi etc.

4. Le-am zis sa tina minte un tablou care le-a placut cel mai mult si pe care vor sa-l picteze si ei acasa. Andi a ales un peisaj de iarna al lui Andreescu, Ilinca – anemonele lui Luchian.

 

 

La plecare, Ilinca a vazut cartea de oaspeti. Si a intrebat ce este aia. I-am explicat si si-a exprimat dorinta de a scrie si ea acolo. Si-a descris experienta prin putine cuvinte fiindca scrie greu. Dar acele cateva cuvinte dupa 3 ore de umblat printre tablouri mi-au aratat ca n-am gresit sa-i duc. Si ca putem reveni si pentru Galeria de Arta Europeana la un moment dat. Si ca peste doi ani sunt pregatiti clar pentru prima lor vizita la Luvru sau la Vatican. Fiindca a scris: „Ne-a placut mult”  si a semnat Ilinca (6 ani), Andi (4 ani) si Mami. 🙂

 

La plecare, Ilinca a scris in cartea de oaspeti

La plecare, Ilinca a scris in cartea de oaspeti

 

Textul scris de ea: "Ne-a placut mult"

Textul scris de ea: „Ne-a placut mult”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilete si program MNAR

Muzeul de Arta e deschis de miercuri pana duminica de la 10 -18 in perioada octombrie-aprilie si de la 11-19 intre lunile mai si septembrie.

Biletele costa in functie de ce doriti sa vedeti:

  • Galeria de Arta Europeana – 8 lei
  • Galeria Nationala – 10 lei
  • bilet combinat Galeria Europana + Galeria Nationala – 15 lei
  • bilet combinat MNAR + Muzeul Colectiilor de Arta (care se afla in alta cladire) – 20 lei

Copiii pana in 7 ani au intrarea gratuita, elevii si studentii au 75% reducere, iar pensionarii 50%. De asemenea, daca va faceti drum in prima miercuri a fiecarei luni, intrarea la muzeu este gratuita.

In incinta muzeului exista garderoba unde va puteti lasa hainele si gentile, fapt care ne ajuta foarte mult pe noi, vizitatorii cu copii si care mi-a dat un moment senzatia de muzeu de afara.

 Cum ajungeti la MNAR

Muzeul de Arta este situat pe Calea Victoriei, la numarul 49-53, in fostul Palat Regal, in Piata Revolutiei, vizavi de BCU, exact in spatele Salii Palatului. Intrarea se face prin partea dreapta a cladirii (cum te uiti la ea). Ca sa ajungeti acolo, puteti lua metroul pana la Universitate sau Romana si mai aveti cam 10 minute de mers pe jos. Sau puteti apela la urmatoarele autobuze/trolee:

Autobuz:
Sala Palatului, Ştirbei Vodă – 178
Luterană – 126, 368
Bd. N. Bălcescu – 122, 268, 300, 368
Grădina Cişmigiu, Universitate – 122, 137, 336, 601
Troileibuz: Grădina Cişmigiu, Universitate – 61, 66, 69, 70, 85, 90, 91, 92

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s