Jocuri de carti pentru copii – Chems

Standard

Cand erau copiii mici, m-am intrebat de nenumarate ori ce a fost in capul meu sa fac doi. Si inca si apropiati de varsta. Acum ca au mai crescut, au inceput sa se arate si beneficiile, in special in aceea ca putem juca foarte multe jocuri pe echipe. 🙂 Asa ca, daca sunteti la fel de norocosi ca noi, s-ar putea sa va distrati si voi copios jucand in familie „Chems”.

Cum jucam „Chems”?

E simplu.

  • Se ia un pachet de carti din care se scot jokerii.
  • Apoi se formeaza doua echipe de cate doi jucatori ( Sfat: daca aveti copii mici, e bine sa formati echipe mixte copil-parinte. Daca sunt mai mari, e super distractiv sa incercati si copiii contra parintilor. Creati si un sentiment de echipa intre copii si va distrati dublu)
  • Fiecare echipa isi va stabili dinainte pe ascuns un semn. Semnul poate fi oricare. Folositi-va imaginatia si distrati-va. Puteti duce mana la fata intr-un anumit fel, va puteti trage de ureche, stranuta, tusi, ofta, puteti stabili un semn verbal (o propozitie, un sunet, un cuvant etc.).

             Sfat: Daca aveti copii mici, atrageti-le atentia de zece ori inainte de a intra in joc sa nu spuna semnul. Andi se aseza si spunea  direct: „Ilinca stii care e semnul nostru?” sau venea in camera in care jucam si spunea direct semnul „Mami, ce ploua afara!” sau statea incontinuu cu mana la ureche (semnul). 🙂

  • Se impart patru carti fiecarui jucator, iar la fiecare runda se pun jos, pe fata, alte patru carti.
  • Scopul jocului este sa faci patru carti pereche in mana (adica patru de 3, patru de 8 sau patru popi etc.)
  • Poti lua de jos orice carte iti trebuie, cu conditia sa lasi din mana alta inainte. Nu exista o ordine de joc. Fiecare poate lua atunci cand vede pe jos cartea necesara. Sfat: Daca aveti copii mici, lasati-i pe ei sa ia primii. Au nevoie sa aiba un mic avans.
  • Cand nimeni nu mai are nevoie de nicio carte de jos, se spune „S-au ars” si se dau alte patru carti. Si tot asa pana cineva face un set de patru carti identice.
  • Cand ai in mana patru  carti identice trebuie sa faci semnul convenit, iar partenerul tau trebuie sa strige „Chems”. Atentie insa! Daca adversarii vad semnul si isi dau seama, pot striga primii „Contra-chems” si, daca au ghicit corect, au castigat jocul. Sfat: Daca sunteti experti, puteti face semne gresite care sa-i deruteze pe adversari. Daca spun „Contra-chems” si au gresit, ati castigat voi.

Chems se poate juca si in 6, 8 sau chiar mai multi, facand echipe diferite de cate doi jucatori. In plus, se poate juca de la varsta de 4 ani, dar daca veti juca impreuna cu copii mici trebuie sa tineti cont de faptul ca ritmul jocului va fi unul destul de incet. Amuzamentul va fi insa garantat. Cine imparte cartile?

 

 

 

 

Un răspuns »

  1. Pingback: Jocuri de cărți pentru copii – Macao | viatacucopii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s