Copiii la Noaptea Muzeelor 2014

Standard

Daca tot vorbeam de programul de weekend atunci cand v-am invitat la reprezentatia Lichtbende cu lanternele magice si desenele animate live, nu pot sa trec cu vederea ca sambata spre duminica este Noaptea Muzeelor! Si chiar daca unii o sa-mi sara in cap ca noaptea copiii dorm, nu viziteaza muzee, eu tot indraznesc sa va propun o iesire cu cei mici, mai ales ca multe dintre obiectivele inscrise anul acesta in proiect sunt potrivite si pentru piticii nostri.

Ce este Noaptea Muzeelor?

Noaptea Europeana a Muzeelor este un eveniment inventat de francezi (care au oricum cea mai vizitata tara din lume, dar tot mai gandesc proiecte menite sa stimuleze turismul).  Concret, aproape 3.000 de muzee din toata Europa isi deschis portile in noaptea de 17 spre 18 mai, permitand accesul gratis vizitatorilor si oferind in plus diferite spectacole sau evenimente dedicate lor.

Din 2009, Noaptea Muzeelor se organizeaza si in Romania si este probabil singurul moment din an cand vedeti cozi la intrarile in muzee (si asta desi la multe dintre ele intrarile sunt destul de ieftine, iar in restul anului sunt aproape pustii).

Header_NM_largeCe muzee participa in 2014 la Noaptea Muzeelor?

Pe site-ul oficial al evenimentului gasiti lista (aproape) completa cu institutiile inscrise in circuitul muzeal de anul acesta. Spun institutii pentru ca veti regasi si nume surprinzatoare in lista, cum ar fi spre exemplu Scoala Centrala, Biblioteca Central Universitara, Arhivele Nationale ale Romaniei sau Fundatia Lowendal. Ba chiar si  Cimitirul Bellu care va invita la un spectacol de teatru! Comedie! Si spectacolul, si ideea. 🙂

Sunt trecute muzeele care in fiecare an au la intrare cozi interminabile (MNAR, MNAC, Antipa), dar si altele care v-ar putea interesa: Muzeul Satului, Muzeul Militar, Muzeul Literaturii, Muzeul de Geologie, Muzeul de Istorie etc.

Foarte important! Unele muzee nu sunt trecute, dar au program si ele. Nu s-au inscris insa in timp util si nu apar in lista. Asa este cazul Muzeului Cotroceni la care am sunat si mi-au spus ca sunt si ei deschisi intre 18 si 23.30, dar nu apar pe lista. Asadar daca aveti vreun muzeu pe lista voastra si nu il gasiti acolo, dati un telefon, fiindca e posibil totusi sa fie deschis si el.

Ce putem vedea cu copiii la Noaptea Muzeelor 2014?

Multe dintre muzeele deschise in noaptea de sambata spre duminica sunt potrivite si pentru vizitele celor mai mici dintre noi. Enumeram repede doar Antipa, Ferma Animalelor, Muzeul Militar, Muzeul de Istorie, Muzeul de Geologie si sper ca v-am convins.

IMG_20140406_150216

Pe treptele Muzeului de Istorie

Noi avem deja o lista cu ce am dori sa vedem si incercam sa schitam acum un posibil program. Pe lista mea se afla Muzeul Aviatiei, Muzeul Satului (daca e frumos afara), Muzeul Hartilor si Cartii Vechi, Biblioteca Central Universitara, Muzeul Pompierilor de la Foisorul de Foc si Muzeul Cotroceni. Copiii mi-au mai adaugat pe lista Muzeul George Enescu pe care l-au mai vazut o data, dar cica vor din nou.

Sigur ca eu am pe lista multe si nu vom reusi sa le vedem pe toate. I-as duce totusi la BCU pentru ca mi se pare o ocazie unica sa vada biblioteca (face parte din planul meu monstruos de a ma convinge ca ai mei copii vor citi in continuare), la Foisorul de Foc si la Muzeul Aviatiei. Mi-as dori sa ajungem si la Cotroceni pentru ca il avem de mult timp pe lista dar n-am ajuns din cauza programarilor (noi suntem mai spontani, facem mai greu vizite cu programare). Ma sperie insa faptul ca la Cotroceni este coada in fiecare an si ma gandesc sa il amanam pentru o alta zi/noapte. 🙂

Harti, transport, orare si starea de spirit potrivita

Pe site-ul evenimentului veti gasi si o harta interactiva cu muzeele incluse in circuitul din Bucuresti (si din multe alte orase ale tarii). In plus, organizatorii au realizat si o aplicatie pentru mobil pe care o puteti descarca tot de acolo. Pentru transport, daca nu mergeti cu mijloace proprii aveti de ales intre RATB  (care va pune la dispozitie o linie speciala pentru Noaptea Muzeelor) sau taxiurile MINI (pe care presupun ca va fi bataie). Informatii suplimentare gasiti tot pe site-ul evenimentului.

Important!  Verificati inainte sa plecati de acasa programul, pentru ca fiecare muzeu are orar diferit. Unele sunt deschise pana la 23, altele pana la 1 noaptea. Pe harta oferita de organizatori (care inteleg ca va exista si in format fizic si pe care o veti putea lua de prin oras) gasiti toate detaliile, inclusiv orarul si spectacolele propuse de fiecare institutie in parte.

Important! Nu toate muzeele sunt deschise in intregime. Unele au doar o aripa (MNAR), altele doar expozitiile temporare sau anumite parti din muzeu. Verificati pe harta de pe site daca este deschis ceea ce va intereseaza.

Sigur ca vor fi cozi, timpi de asteptare si probabil si nervi, dar starea de spirit potrivita, in special daca mergeti cu copiii dupa voi, este una de buna-dispozitie si rabdare. Asadar, hai sa plecam la drum cu mintea deschisa, pregatiti sa fim ingaduitori si flexibili si sa ne schimbam programul in functie de ce gasim la fata locului (ex. daca vor fi cozi mari la anumite muzee de pe lista noastra, vom sari peste si vom merge mai departe).

Deci, ce spuneti? Ne vedem sambata noapte la muzeu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s