Cum se fac pasapoartele pentru copii

Standard

Fiindca ne pregatim de vacanta, imposibil sa nu vorbim despre pasapoartele copiilor. Ce, cum, cand, toate raspunsurile la intrebarile pe care mi le-am pus si eu astazi, cand am fost sa refacem pasapoartele expirate ale prichindeilor. Pentru ca, in orice tara vreti sa mergeti cu cei mici, veti avea nevoie pentru ei de pasapoarte (chiar daca mergeti in Uniunea Europeana unde adultii calatoresc cu buletinul), deoarece acestia nu au alt act de identitate cu poza pe el.

IMG_20140611_091139Care sunt tipurile de pasaport pe care le puteti face copiilor?

Pe vremea noastra (si chiar si acum 7 ani cand s-a nascut Ilinca) exista varianta de a trece copilul pe pasaportul parintelui. Acum nu se mai poate, iar statul roman te obliga sa faci cate un pasaport individual fiecarui copil, indiferent de varsta lui. In functie de cat de grabiti sunteti, exista doua tipuri de pasaport pe care le puteti face pentru copii: pasaportul simplu electronic sau pasaportul simplu temporar. Atentie, insa: pasapoartele temporare se elibereaza numai la sediul din Pipera!

Diferentele dintre cele doua sunt urmatoarele:

 • Durata procesului: Cel electronic se elibereaza in 10 zile lucratoare (adica doua saptamani), cel temporar in maximum 3 zile lucratoare (in orasele mai mici se poate da si in aceeasi zi). Deci daca sunteti grabiti si nu aveti doua saptamani pana la plecare, va trebui sa faceti un pasaport temporar.
 • Valabilitatea: Pasaportul electronic pentru minorii sub 12 ani este valabil 3 ani de zile, cel temporar un singur an.
 • Pretul: Pasaportul temporar este putin mai ieftin, dar avand in vedere ca trebuie schimbat anul urmator, per total iesi mai scump. Diferenta dintre cele doua este de 44 de lei.

Ce acte sunt necesare pentru pasapoartele copiilor?

Pentru a le face pasapoarte copiilor trebuie ca la depunerea actelor sa fie prezenti ambii parinti. Impreuna cu prichindeii, desigur. Aveti nevoie de urmatoarele acte:

 • Certificatul de nastere al copilului in original
 • Cartile de identitate ale parintilor in original
 • Pasaportul vechi al copilului (daca e cazul. Aveti grija insa ca apare in sistem daca a mai avut, deci trebuie sa-l aduceti)
 • Chitantele prin care aratati ca ati platit taxele.

Unde se pot face pasapoartele pentru copii?

In Bucuresti, exista acum posibilitatea de a face copiilor pasapoarte in fiecare sector sau la sediul nou din Pipera. Ceea ce este foarte bine pentru ca nu mai dati de aglomeratia aia teribila care era pe vremuri in sediul din strada Nicolae Iorga unde se faceau pasapoartele.

Concret, puteti merge in urmatoarele sedii:

 • strada Piata Amzei, nr 13 daca sunteti din Sectorul 1
 • strada Olari, nr. 19 din Sectorul 2
 • strada Lucretiu Patrascanu, nr. 3-5 din Sectorul 3
 • strada Straduintei, nr. 1 in Sectorul 4
 • strada Constantin Miculescu, nr. 14-16 in Sectorul 5
 • strada Virtutii, nr 1-3 in Sectorul 6
 • soseaua Pipera, nr 49.

Noi am ales sa mergem in sediul din sector, desi ni se spusese ca in Pipera e sediu mare si e mai liber. S-a dovedit ca am fost inspirati, deoarece am scapat foarte repede si nu a fost deloc aglomerat. Am stat mai mult la coada la CEC sa platesc taxele, decat acolo sa depunem actele.

Alte informatii importante despre pasapoartele celor mici

 • Taxele pe care trebuie sa le platiti sunt in valoare de 244 de lei + 22 de lei pentru pasapoartele electronice si 100 lei + 22 de lei + 100 de lei pentru pasapoartele temporare. Taxele se achita la CEC Bank in numele copiilor si trebuie sa aveti CNP-urile lor la voi (adica sa ai certificatul de nastere). Mergeti la CEC din timp pentru ca sunt cozi foarte mari (eu am stat ieri 40 de minute) sau cautati o sucursala unde sa fie mai liber. La sediul din Pipera, exista o sucursala CEC chiar in interiorul cladirii unde puteti plati taxele.
 • Pentru ridicarea pasapoartelor atunci cand ele sunt gata nu mai trebuie sa mergeti cu tot familionul. Este suficient un parinte, cu certificatul copilului in original, cartea de identitate a parintelui care ridica actele si biletelul pe care l-ati primit la depunere.
 • Programul de lucru este acelasi in toate sediile: de luni pana vineri, intre 8.30 -16.30, atat pentru depunerea actelor, cat si pentru ridicarea pasapoartelor atunci cand sunt gata.
 • Pentru alte informatii puteti vizita site-ul Directiei de Pasapoarte sau sa faceti ce am facut eu dimineata: sa dati un telefon la numarul 021-2125674 si sa adresati direct intrebarile la care n-ati gasit un raspuns satisfacator aici.

Si acum, sa vina vacanta!!!!!!

 

4 răspunsuri »

 1. Fiind din sectorul 3 pot depune actele pentru pasaportul copilului intr-un alt sediu? (Am vazut cozi f mari in Lucretiu Patrascanu)

  • Buna, din cate am inteles de la oamenii care au depus zilele astea in Pipera, si acolo este nebunie. Acela este un sediu unde poti depune pentru toate sectoarele. In rest, nu cred ca poti merge la sectorul 6 daca esti din 3. Ori la 3, ori la Pipera. Bafta. Si rabdare multa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s