Expozitie de trenuri la Gara de Nord

Standard

IMG_20140611_171926Mai tineti minte cand am scris tot aici despre cum nu ne-a placut noua deloc la Muzeul CFR? Ironia sortii, acelasi muzeu sarbatoreste zilele acestea 75 de ani de existenta si a organizat o expozitie care i-a incantat foarte mult pe cei mici. O puteti vizita pana duminica aceasta (pe 15 iunie) in Gara de Nord si in incinta Muzeului CFR.

Ce puteti vedea in Gara de Nord

Proiectul este intitulat foarte pompos „Tezaur de Istorie, Cultura si Tehnica Feroviara. Muzeul Ceferistilor la 75 de ani de la inaugurare”. Concret, pe ultimele doua linii din Gara de Nord (13 si 14, adica cele dinspre intrarea din Calea Grivitei), veti gasi „parcate” aproape 30 de locomotive si vagoane, care mai de care mai vechi  si mai interesante. Puteti urca in ele, copiii pot apasa pe butoane si, spre nenorocul nostru, daca sunt suficient de isteti pot gasi la unele locomotive chiar butonul de unde se declanseaza sirena de atentionare.

Această prezentare necesită JavaScript.

Adevarul este ca trenurile sunt foarte interesante chiar si pentru noi adultii, in special Trenul Turistic Moldovita, o bijuterie formata din 4 vagoane construite in Austria pe la finalul anilor 1800. Acesta poate fi vizitat in intregime, de la vagonul mov la cel auriu, la cel cu scaune de lemn destinat clasei a III-a si chiar si in vagonul salon sau in cel de bagaje. O minunatie!

Copiii vor fi probabil mai fascinati insa de locomotivele in care se pot urca. Cand terminati de vazut trenurile, nu uitati ca se poate vizita gratuit si Muzeul CFR (cu singura atractie evidenta diorama cu trenuri in miniatura), iar cu aceasta ocazie este deschisa si intrarea din spate a muzeului, cea care da pe peronul Garii de Nord, chiar langa linia 14.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu Mocanita pe langa sosea

Una dintre atractiile cele mai popularizate de organizatori este Mocanita cu care va puteti plimba pe un traseu de aproape 150 de metri de la intrarea in Muzeul CFR pana la picioarele Podului Basarab (si inapoi). Teoretic mocanita circula de la 9.00 la 17.00, dar pentru ca au avut nenumarate cereri, ultimul tren a plecat zilele trecute la ora 19.00. Probabil la fel se va intampla pana duminica.

Acum, intre noi fie vorba, pentru copii mocanita nu a fost tocmai ceea ce se asteptau ei. Dezamagirea e mare pentru ca trenul circula „aproape la fel ca trenuletul din Parcul Copiilor” (am citat-o pe Ilinca). Pentru ei e mai greu sa inteleaga faptul ca e vorba de un tren special, pentru care a fost construita pe langa sosea o sina speciala, mai ingusta, si care inca mai foloseste lemnul de esenta tare pentru a circula.

Cu Mocanita, dupa plimbare

Cu Mocanita, dupa plimbare

Admirand diorama din Muzeul CFR

Admirand diorama din Muzeul CFR

Din categoria, niciun proiect fara scandal…

Fiindca traim in Romania, e clar ca niciun proiect frumos nu poate fi facut chiar ca la carte. Si de data asta ne-am lovit de un mic scandal. Concret, in cadrul proiectului, ar trebui sa circule de doua ori pe zi un tren tras de celebra locomotiva cu aburi Calugareni. La 10.00 si la 17.00. Acesta se presupune ca face un traseu intre Gara de Nord si Gara Baneasa, dar surpriza!, nu sunt locuri pentru nicio zi, nicio ora. Cand oamenii revoltati intrebau pe peron angajatul CFR unde si cum s-au facut aceste rezervari (fiindca teoretic calatoria era gratuita), acesta a dat-o dintr-una intr-alta. Intai ca rezervarile s-au facut pe telefon, apoi s-a corectat si a zis ca online, apoi a ridicat din umeri. Oamenii vorbeau ca toate biletele au fost date angajatilor CFR ca sa-si plimbe copiii. Ceea ce eu nu prea pot sa inteleg, fiindca daca vor sa-si rasplateasca angajatii, o pot face in cadrul unui eveniment intern. Si daca tot n-au existat locuri libere de la inceput, de ce au mai comunicat acest lucru in cadrul evenimentului?

Din aceeasi categorie, in doua dintre cele mai noi locomotive, angajatii care le pazeau nu mai lasau oamenii sa intre pe motiv ca li s-a terminat programul. Unul dintre vizitatori i-a intrebat: pai care e programul? Unde e afisat? La care angajatul plictisit a raspuns: „Nu-i, domnule, niciun program, dar daca nu mai aveti voie, ce vreti!” 🙂

No comment, dar duceti-va copiii la o plimbare in Gara de Nord. Vor fi incantati de ceea ce gasiti acolo si nu vor sesiza micile inconveniente. Ei, spre diferenta de noi, au tendinta de a lua doar lucrurile bune din viata.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s