Petrecerile pentru copii cu vanatoare de comori

Standard

In primii ani ai copiilor, am experimentat petrecerile pentru copii cu animatori. Acum ca s-au facut mai mari, simtim nevoia de activitati mai antrenante, asa ca anul trecut am testat varianta cu vanatoarea de comori. Din experienta respectiva, am invatat multe, astfel incat daca ar fi sa o iau de la capat, as proceda cu totul altfel. Si asta in ciuda faptului ca am citit si cautat multe informatii despre cum se organizeaza o vanatoare de comori inainte sa ma apuc de treaba.

Ce-ti trebuie ca sa organizezi o vanatoare de comori?

  • Copiii – daca nu doriti sa organizati o vanatoare de comori cu premiul final o naveta de bere, aveti nevoie de cativa copii care sa fie angrenati in joaca. Numarul nu conteaza, dar varsta lor da. Am descoperit eu pe propria piele ca varsta copiilor schimba complet regulile jocului: ce e distractiv pentru un copil de 8 ani, e prea complicat pentru unul de 3, asa ca vanatoarea trebuie adaptata copiilor pe care ii gazduiti.
  • Locatia – Nu va faceti griji in ceea ce priveste locul in care se va desfasura petrecerea. E adevarat ca ideal ar fi sa fie o curte mare si spatioasa, dar daca nu aveti asa ceva la dispozitie, garantez eu ca distractia va fi la fel de reusita (cel putin pentru copiii antrenati in joc) si intr-un apartament cu doua camere. In plus, daca va organizati vanatoarea pe perioada verii, o puteti gandi si intr-o padure sau chiar intr-un parc, mai ales daca aveti inca unul-doi parinti care va pot ajuta.
  • Comoara – in mod evident la final, copiii trebuie sa gaseasca o comoara. Care este aceasta insa, stabileste fiecare dupa cum vrea. Eu am golit o cutie de lemn in forma de cufar pe care o foloseam in casa la depozitat lucruri si am umplut-o cu dulciuri: acadele, bomboane ambalate individual si multi, foarte multi banuti de aur de ciocolata, astfel incat comoara mea chiar arata a comoara.  Puteti insa pregati si jucarioare pentru musafiri sau pachete cu fructe imbracate in hartie colorata.

Cum organizezi o vanatoare de comori?

Aici problema devine mai complicata, pentru ca variantele sunt multiple si ele trebuie cantarite cu grija in functie de multe aspecte: varsta copiilor, locul unde se desfasoara petrecerea, chiar si vremea de afara (poti prinde o zi cu ploaie sau poti pati ca mine: era o zi de iulie foarte calduroasa si mi-a fost teama sa ascund comoara din timp ca sa nu se topeasca banutii de ciocolata 😦 ).

Pe scurt insa, ideea e urmatoarea: copiii trebuie sa primeasca niste indicii care, pas cu pas, sa-i conduca spre locul unde este ascunsa comoara. Eu am procedat astfel:

  1. Am decupat din carti si reviste tot felul de poze.
  2. Folosindu-ma de imaginile decupate, le-am lipit pe foi, astfel incat sa reprezinte un indiciu. Spre exemplu, pe o foaie am lipit un pom si un mar (fructul), astfel incat copiii au cautat un indiciu in toti merii din curte. Pe alta foaie am lipit un brad si cadouri, astfel incat copiii au cautat in bradul din curte. Pe alta foaie indiciul era o usa, o masa, un televizor etc.
  3. Fiecare foaie cu indicii a fost pusa intr-un plic si lipita cu banda adeziva in locul in care trebuia sa fie gasita de copii.
  4. Prima foaie ( cu primul indiciu adica) a fost pastrata deoparte si dat animatorului care a dat startul petrecerii oferindu-le copiilor primul plic.

 Atentie mare cand inchideti plicurile cu indicii si le duceti sa le lipiti fiindca le puteti zapaci foarte usor. Ele trebuie sa isi pastreze ordinea corecta, altfel vanatoarea este compromisa. Recomand sa faceti fiecare indiciu pe rand si sa il si lipiti la locul destinat lui, abia apoi sa va apucati de urmatorul. Eu le-am confectionat pe toate si cand m-am dus sa le lipesc a fost un chin total sa vad care unde trebuia sa ajunga.

Ce altceva puteti face? Puteti inlocui pozele cu ghicitori sau cu un mic text care sa reprezinte indiciul pentru copii. Eu am apelat la poze pentru ca mi s-a parut mai simplu si pentru mine, si pentru ei. Copiii mei erau destul de mici si le-ar fi fost greu sa citeasca textul scris pe foaie. Pentru cei mai mari insa si cu parinti mai talentati, e distractiv si indiciul in versuri. 🙂

Reguli de care trebuie sa tii cont cand organizezi o vanatoare de comori:

  • Varsta copiilor e foarte importanta. Atat de importanta incat eu am invatat cea mai buna lectie din greseala pe care am facut-o: am amestecat toti copiii pe acelasi traseu, iar cei mai mari ajungeau intotdeauna primii la indicii. Ca atare, nu repetati greseala mea. Daca toti copiii sunt de aceeasi varsta, e o varianta sa mearga toti pe acelasi traseu, dar nici chiar atunci nu e cea mai fericita. Pentru ca unii gandesc si se misca mai repede, altii mai incet si e bine sa le dati posibilitatea de a descoperi fiecare la randul lui comoara.

Pentru aceasta problema, am gasit doua rezolvari. Una e sa primeasca fiecare copil indicii separate. Dar asta presupune mai multa munca si comori separate pentru fiecare copil (chiar daca le plasati in acelasi loc). Mai simplu e sa impartiti copiii pe echipe si fiecare echipa sa fie supravegheata de un adult care sa desemneze persoana care cauta, pe cea care ghiceste si pe cea care aduce. Ca la scoala adica: X deschide plicul si pune intrebarea, Y raspunde, Z se duce sa caute urmatorul indiciu si sa-l aduca echipei. Astfel va asigurati ca toti copiii sunt implicati egal in procesul de cautare si se simt multumiti la final.

  • Spatiul in care ii lasi sa caute nu poate fi nelimitat. Spre exemplu, daca organizati in padure e greu sa controlati cat de departe se duc copiii sa caute. Incercati sa le oferiti copiilor granite clare, chiar daca sunteti in apartament, in curte sau in parc. Daca sunteti in casa, nu va feriti sa puneti si zone interzise (bucataria e de obicei plina la o petrecere si nu cred ca ati vrea sa intre 12 copii sa-si bage nasul in oalele si platourile pregatite pentru servit). Eu am facut vanatoarea in curte, dar le-am spus de la inceput copiilor ca nu trebuie sa intre in casa. Astfel incat cautarea lor s-a desfasurat doar sub ochii nostri, in curte.
  • Indiciile trebuie sa fie ascunse cu grija, astfel incat copiii plecati in cautarea unuia sa nu dea din intamplare peste altul. Eu am patit-o si a trebuit sa intervin si sa-i pun pe drumul corect ca sa nu zapacim toata vanatoarea. Cautati sa ascundeti indiciile in locuri cat mai diferite si mai distantate unul fata de celalalt astfel incat sa nu apara confuzii.

Pentru copiii cu varste in jur de 4-5-6 ani, e bine ca numarul indiciilor sa fie mai mic (6-8 sunt suficiente) si dificultatea lor cat mai scazuta. Daca aveti si copii mai mari, puteti creste si numarul indiciilor, dar nu mai mult de 15, pentru ca isi pierd copiii rabdarea. Si daca va vin si idei mai bune, scrieti-mi-le si mie mai jos, ca mai am cateva petreceri de gandit si am nevoie de tot ajutorul din lume ca sa le fac tot mai frumoase pentru copiii mei si prietenii lor!

PS Acest post nu are nicio poza pentru ca, prinsi de febra vanatorii, am uitat complet sa facem fotografii. 🙂

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s