Trasee accesibile pentru copii – Varful Biserica Motului din Apuseni

Standard

Daca tot am vorbit despre trasee super-mega cunoscute cum ar fi la Cascada Urlatoarea sau la Crucea de pe Caraiman, e cazul sa va vrajesc si cu locuri mai putin cunoscute, dar cel putin la fel de spectaculoase. Asa ca astazi, va propun un traseu (nemarcat!), dar foarte interesant si usor de facut cu copiii: de la cabana Padis pe Varful Biserica Motzului (sau a Motzilor, cum ii spun localnicii) .

Dupa ce ne-am intors acasa din vacanta in Apuseni am aflat si noi ca varful de care va povestesc astazi este de fapt o arie protejata, rezervatie naturala. Am facut traseul pur si simplu intreband gazdele din seara precedenta unde am putea merge cu copiii nostri destul de micuti (4 si 6 ani) si de obositi daca nu indraznim sa facem Cetatile Ponorului. Fiindca, de fapt, de aici trebuia sa pornesc. Varful Biserica Motilor este in Muntii Bihorului, face parte din Parcul Natural Apuseni si este accesibil din zona platoului Padis. Zona celebra de altfel pentru multe alte trasee care se pot face cu plecare de acolo, despre care vom vorbi pe scurt mai tarziu.

_SCN5123

Ilinca, urcand la Biserica Motilor. In vale se vede drumul de unde porneste traseul!

De la Padis, spre Varful Biserica Motilor

De la cabana Padis, se mai poate merge cu masina pe drumul proaspat asfaltat inca vreo cateva sute de metri in sus pe munte. Apoi drumul se termina. Nu se termina asfaltul, se termina drumul cu totul. 🙂 Acolo am lasat masina si am inceput traseul. Traseul nu e marcat, dar poteca este, la inceput foarte bine batatorita. Recunosc ca, de vreo cateva ori, printre copaci, ni s-a parut ca am pierdut urma si chiar am vrut sa ne intoarcem. Ultima oara, ca in filmele cu prosti, am fost convinsi ca am pierdut traseul bun cu vreo 20 de metri inainte sa ajungem. Noroc ca mi-am trimis sotul in „recunoastere” si ne-a strigat de sus sa urcam in continuare.

Se urca aproximativ 50 de minute, de la 1292 de metri pana la 1466 metri. Noi am facut o ora si un sfert cu copiii si cu doua popasuri la activ. Panta este destul de mare, dar e aproape in exclusivitate doar pe pajiste. Putin prin padure si deloc pe pietre. Sus, ne asteptam sa gasim o biserica. 🙂 Am gasit doar un foisor cu cateva icoane care ofera insa o perspectiva fascinanta asupra intregului platou al Padisului. Pentru privelistea aceea, merita sa urcati.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cum ajung in zona Padis?

Exista mai multe posibilitati de a ajunge in „inima” Parcului Natural Apuseni. Noi am venit dinspre Arieseni, unde campasem cu o noapte inainte, am facut dreapta in comuna Sudrigiu spre Pietroasa si am urmat semnele pana la Padis. Drumul este foarte frumos, se urca mult, dar a fost asfaltat de curand si arata bine. E vorba despre drumul judetean 763.

Unde ne cazam in zona Padis?

In zona Padis exista tot felul de posibilitati de cazare, de la celebrul camping numit „La Grajduri” sau „La Glavoi”, pana la cabane incepute si neterminate. Vechea cabana Padis nu mai este functionala. In schimb, proprietarii (cine-or fi ei, Doamne!) au inceput alte doua cabane noi chiar in imediata ei apropiere. Nu le-au terminat si sunt la stadiul de caramida, dar inauntru au cateva camere finalizate. Daca treceti peste zona „in constructie”, camerele sunt destul de confortabile inauntru si relativ ieftine. Noi am platit 80 de lei, cu tot cu mic dejun inclus. Cereti sa vedeti cat mai multe camere inainte sa va hotarati. Sunt diferente mari intre ele. Noi am mancat si doua mese acolo, cina contra-cost si micul dejun inclus in pretul camerei, ambele delicioase si super-indestulatoare. Doamna care gatea ne-a vrajit si cu un gem de afine cum n-am mai mancat, care costa 10 lei borcanul daca voiai sa-ti iei si acasa, ceea ce, desigur, am si facut. 🙂

Alte obiective turistice in zona

Zona Padisului este superba, asa ca daca aveti mai multe zile la dispozitie, merita sa i le alocati. In plus, din zona pornesc foarte multe trasee interesante (pe care le vom face si noi in anii care vin). Cateva dintre cele mai cunoscute sunt:

  • Cetatile Ponorului
  • Cheile Galbenei
  • Platoul Carstic Lumea Pierduta
  • Pestera Ghetarul de la Focul Viu
  • Groapa Ruginoasa

Daca vreti mai multe informatii, gasiti aici si aici. Si in multe alte locuri pe care astept sa mi le aratati si voi. Pana atunci, spor la planificat vacante pe munte si nu numai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s