Foisorul de Foc, un muzeu de trei lei

Standard
Sursa: muzeulpompierilor.ro

Sursa: muzeulpompierilor.ro

Stiu, titlul suna rau. Si muzeul arata rau. Insa, dincolo de praful depus pe exponate, de lumina chioara care se stinge dupa ce termini de vizitat fiecare etaj si de mocheta roasa si decolorata, copiilor le-a placut. I-au impresionat nenumaratele machete de masini de pompieri si povestile doamnei care ne-a plimbat prin foisor. Si, pana la urma, daca dupa o vizita la muzeu copilul meu se joaca doua zile numai „de-a pompierul”, indiferent cum arata muzeul respectiv, consider ca vizita a fost reusita.

Asadar, pe larg despre un muzeu care s-ar putea sa va placa si voua.

Foisorul de foc este de fapt un fost turn de apa, construit la finalul anilor 1800. Functia sa primara a fost una de supraveghere. Pompierii vegheau din varful sau ca orasul sa nu fie cuprins de flacari. Apa n-a fost tinuta niciodata in rezervorul foisorului, pentru ca oamenii au realizat ulterior ca orasul nu avea pompe suficient de puternice pentru a urca apa pana la acea inaltime :). Prin anii ’60, a fost transformat intr-un muzeu care sa povesteasca oamenilor despre lupta pompierilor militari si civili cu focul.

In prezent, foisorul are patru etaje vizitabile, in care sunt expuse tot felul de obiecte cu mai mica sau mai mare legatura cu pompierii si focul. Totul, in ordine cronologica, de sus in jos, astfel ca vizita incepe dupa ce urcam cu un lift la ultimul etaj. Costume de pompieri, machete de instalatii de pompat apa, medalii primite in lupte, tablouri cu lupte celebre duse de pompierii romani, multe dispozitive de stins focul (de la banalul stingator in 10 variante, la masini sofisticate sau primitive). Mai jos, gasiti o serie de fotografii ca sa va faceti o idee despre ce gasiti inauntru. Sunt intunecate si neclare din cauza luminii proaste din muzeu. 😦

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Program si bilete la Foisorul de Foc

Partea buna a muzeului pompierilor este ca biletul de intrare este foarte ieftin. De fapt, costa 3 lei (de aici si titlul care a parut rautacios). 3 lei pentru adulti, 1,5 lei pentru copii. Asa ca nu aveti nicio scuza sa nu duceti copiii macar o data in vizita. In plus, pe site-ul muzeului este trecuta si o taxa de ghidaj de 3 lei, dar pe noi ne-a insotit o doamna care ne-a povestit diverse lucruri fara sa ne ceara bani. Poate pentru ca eram cam singurii vizitatori din muzeu, nu stiu, dar oricum gestul mi s-a parut frumos.

Si acum o problema: muzeul e deschis doar de luni pana vineri de la 8 la 16. E adevarat ca il deschid si in weekend, dar doar pentru grupuri anuntate in prealabil. Acum, nu stiu daca va strangeti 6-8 oameni, daca nu cumva il deschid. Eu zic ca merita sa incercati. Dati intai un telefon la numarul 0212522884 si intrebati.

Despre altfel de muzee

In final, am pastrat o poza cu exponatul favorit al copiilor mei. Pentru simplul motiv ca anunta un articol viitor pe care il am in cap. Exponatul este acesta: IMG_20141106_154109Este o banala centrala telefonica, un model primitiv, dintre primele aparute si utilizate de pompieri pentru anuntarea incendiilor. De ce le-a placut copiilor mei atat de mult? Pentru ca ghidul nostru i-a lasat sa apese pe butoane. Si asta ma duce intr-o zona despre care vreau de mult sa va povestesc: despre acele altfel de muzee, despre cum ar trebui sa fie si muzeele noastre pentru a ajuta procesul de invatare al copiilor. Pe scurt, despre interactivitate. Dar despre asta, alta data. 🙂

Un răspuns »

  1. Pingback: Poveștile părinților: Foișorul de foc, un muzeu de 3 lei « Roata Mare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s