Despre religia in scoli si copiii care aleg pentru ei

Standard

Eu am urit ora de religie in scoala. Mama era profesoara si n-a vrut niciodata sa-mi semneze hartia prin care ma scutea de aceasta ora. Spunea ca se va intalni cu profesorii respectivi in cancelarie si ii va fi rusine de ei. De fapt, inteleg acum cu mintea de om mare, ii era sila sa le dea explicatii. Ca atare, imi petreceam orele de religie certandu-ma cu profesorii/preotii care predau fiindca le puneam intrebari de genul:

Eu: De ce e religia noastra cea adevarata si altele nu?

Ei: Fiindca asa spune Biblia.

Eu: Pai si Coranul spune ca a lor e adevarata.

Ei: Da, dar Biblia e singura carte Sfanta?

Eu: De unde stiti? 🙂

In vizita la manastirile din Moldova

In vizita la manastirile din Moldova

Am jurat ca le voi da copiilor mei hartia care ii va scuti de ora aceasta fara sa am nicio ezitare. Si totusi n-am dat-o inca. Pentru ca Ilincai ii place teribil ora de religie. 🙂 Culmea, nu-i place sa mearga la biserica, manastirile pe care le-am vizitat asta vara au inspaimantat-o cu sangele din picturile murale, icoanele ne pune sa le ascundem peste tot pe unde le vede, dar ora de religie o iubeste. Explicatia e simpla: ii place de doamna profesoara. Ca atare, ii place ora. Deci va continua sa o faca si din septembrie 2015, chiar daca nu mai e obligatorie.

De fapt, acest scandal din jurul orei de religie este, din punctul meu de vedere, un pic artificial. De fapt, ora nu era obligatorie, doar ca sistemul era unul de tip OPT OUT, iar acum a devenit unul de tip OPT IN. Adica pana acum trebuia sa alegem sa iesim de la aceasta ora, acum vom alege sa intram la aceasta ora. Diferenta, in cazul de fata, e minora, intrucat daca parintele era atat de suparat pe ora de religie, putea face si pana acum un efort minim sa scrie o cerere pentru a-si scoate copilul in afara ei. (Sigur ca problema e alta: asezarea orarului. Ce face copilul in ora in care ceilalti fac religia? Dar nu o discut aici pentru ca sunt sigura ca problema va ramane in continuare. Chiar daca vor alege mai putini copii sa faca religia, sunt convinsa ca in putine scoli se va putea face regula: religia sa fie prima sau ultima ora ca sa nu incurce orarul copiilor care nu o fac.)

Pentru mine, aceasta poveste cu ora de religie are de fapt o cu totul alta semnificatie. Pentru ca m-a invatat doua lucruri foarte interesante:

1. Ca nu ne putem face planuri in numele copiilor nostri. Noi putem uri o disciplina din tot sufletul nostru si le putem si spune asta. E posibil ca lor sa le placa. Si desi Ilinca stie ca are posibilitatea de a nu face aceasta ora, ea isi doreste sa o faca. Fiindca ea este ea si face alegerile ei, nu le copiaza pe ale mele.

2. Profesorul inseamna totul. O materie care pe Ilinca nu o atrage deloc, ba dimpotriva, i se pare cel putin dubioasa, o captiveaza pentru ca are parte de o profesoara cu har. Cu har didactic, nu cu har divin. 🙂

12 răspunsuri »

 1. Eu, de exemplu, as vrea sa se poata ca copiii sa poata fi retrasi de la orele unde se preda din perspectiva religiei ateiste, cum ar fi biologia, geografia, literatura romana, etc. Oare de ce este imposibil?

  • Explicatia e ca alea sunt in pachetul obligatoriu. Dar religia nu era. Doar ca trebuia sa optezi sa iesi, iar acum va trebui sa optezi sa intri. Asa….. sigur ca am schimba cu totii multe din ceea ce li se preda copiilor nostri. Dar, din pacate, nu se poate. Asa ca incercam sa compensam pe langa, cu alte cunostinte care sa le deschida mintea.

   • Pai asta este problema mea, de ce o religie este obligatorie si una nu? Un parinte nu poate ca sa compenseze acele materiale, nu este timp suficient.

   • Hmmmm… daca ma intrebi pe mine, este un pic exagerata afirmatia. N-as merge chiar atat de departe. Sigur, inteleg conceptul la care te referi, dar n-as vrea ca Ilinca si Andi sa nu mai invete geografie si istorie. 🙂

   • Nu am spus ca sa nu se mai invete geografia si biologia, ci ca nu vreau ca ele sa se invete din perspectiva religiei ateiste. Daca exista posibilitatea de a nu frecventa ora de religie crestina, vreau ca sa existe si posibilitatea de a invata aceste materii fara ca acestea sa fina din perspectiva religiei ateiste.

   • Ah, eu am iesit din sistem. Imi educ copiii acasa, exact cum doresc eu. Doar am vrut sa arat ipocrizia sistemului. Si faptul ca nu doreste o societate educata, ci una controlata.

   • Felicitari pentru curaj. Eu sunt o adepta a echilibrului in toate. Si sunt convinsa ca echilibrul se gaseste undeva intre scoala si parinti. Dar sigur ca fiecare alege ce vrea pentru copiii lui. 🙂

 2. Problema cu ora de religie este continutul ei. Eu am avut doi profesori foarte diferiti de religie:

  – Unul care ne punea sa ne inchinam in grup si sa recitam rugaciuni ortodoxe si nu vorbea decat despre ortodoxism (de fapt, nici macar despre principiile ortodoxismului, ci doar despre dogma aplicata in bisericile noastre, care se bazeaza majoritar pe superstitie)

  – Celalalt care a predat istoria comparativa a religiilor lumii, inclusiv catolicism, protestantism, budhism, cultul mozaic, animism, religia musulmana, confucianism, etc. Cel de-al doilea incerca sa ne explice principiile filozofice din spatele fiecarei credinte si contextul socio-istoric care a dus la aparitia curentului respectiv. Nu a emis niciodata judecati de valoare de tipul „religia X este mai buna/veche/iubitoare de oameni decat religia Y”.

  Da, cursul al doilea era mult mai greu de digerat decat a invata „pe de rost” rugaciunea „Tatal nostru”, dar nimeni nu a zis ca e usor sa-ti pui creierul la contributie si sa nu iei lucrurile „nemestecate”.

  Din pacate, oameni ca al doilea profesor de religie sunt probabil 5 in toata Romania (domnul respectiv avea doctorat in filosofie), pe cand popi care sa ne spuna sa scuipam in san sunt pe toate drumurile.

  • Exact asta spuneam si eu: profesorul este cheia. Un profesor misto stie sa predea o materie normala. Religia poate fi transformata intr-o istorie comparata a religiilor chiar si pentru cei mici. Lucru care mi se pare mult mai sanatos si mai normal. Ca sa nu se mai ajunga la tot felul de atentate teroriste in numele unui Dumnezeu sau al altuia si al „religiilor adevarate”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s