Ce-a mai ramas din Muzeul de Istorie: columna si tezaurul

Standard

Zilele trecute, presedintele Klaus Iohannis declara ca este profund ingrijorat de soarta Muzeului National de Istorie. Mai exact, „de fapul că acest simbol al istoriei şi culturii se găseşte în pericol”. Pericolul care-l pandeste este ca de aproape 13 ani este inchis pentru renovare. Timp in care de renovat, nu s-a renovat mai nimic, iar obiectele de patrimoniu aflate inauntru se deterioreaza pe zi ce trece din cauza conditiilor nepotrivite in care sunt pastrate.

Se vede, Ilinco, ziua cand se termina muzeul de renovat?

Nu discutam despre motivele care duc la aceasta situatie. Stim cu totii foarte bine cum se petrec lucrurile in Romania. Mi se pare insa extrem de trist ca, de 13 ani, parintii nu au un muzeu de istorie civilizat in care sa-si duca macar o data pe an copiii pentru a le povesti despre noi si istoria noastra. Si ma intreb cat le va mai lua pana vor gasi banii necesari pentru a repara ce e de reparat (atentie, nu vorbim de modernizare. Inca vorbim doar de reparatii!!!). Presedintele in care tineretul si-a pus toate sperantele spune ca spera sa fie gata pana la centenarul Marii Uniri. Adica in 2018. 3 ani mi se pare enorm, dar parca totusi nu asa de mult ca 13.

Pana il vom vedea gata insa, ii putem trece pragul pentru diferitele expozitii temporare pe care le organizeaza in holul institutiei si pentru a vedea singurele parti din muzeu care inca mai pot fi vizitate: Columna lui Traian (copia originalului de la Roma) si Tezaurul (copia originalului de la rusi 🙂 ).

In spiritul nostru caracteristic, hotarati sa ne bucuram de orice gasim in lume, ne-a placut si la MNIR. Am petrecut aproximativ 40 de minute analizand in detaliu fiecare basorelief din Columna. Pentru ca trebuie sa stiti ca nu veti vedea o coloana in adevaratul sens al cuvantului, ci doar baza ei, expusa in mijloc, iar pe pereti, de jur imprejur, basoreliefurile expuse separat, numerotate si explicate. Ceea ce face totul foarte interesant si usor de parcus cu cei mici.

Această prezentare necesită JavaScript.

Si mai interesant este Tezaurul adapostit la subsolul cladirii. Contine cateva piese care ne-au captivat indelung, mai ales pentru ca Ilinca si Andi auzisera deja tot felul de povesti legate de ele. Printre acestea, coroanele regale, sceptrul regelui Ferdinand, sabiile regelui Carol, dar si cutiile in care a fost tinuta inima Reginei Maria.

Dezamagirea Ilincai a fost maxima atunci cand a aflat ca acum cutiile sunt goale. Ar fi fost probabil si mai dezamagita sa auda ca inima reginei este tinuta acum intr-o cutie de pantofi uitata pe un raft de plastic in subsolul cladirii (vezi un articol din Romania Libera despre trista poveste a unei regine pe care eu o iubesc foarte mult). Asa ca i-am explicat doar ca este tinuta undeva unde poate fi conservata mai bine.

Le-am povestit insa si despre Coroana de Otel a lui Carol I, construita din teava un tun otoman din Razboiul de Independenta. Si despre multe alte minunatii pe care va las sa le descoperiti singuri, intr-o vizita la muzeul care ar trebui sa ne reprezinte trecutul.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ce trebuie sa stiti pentru vizita la MNIR?

  • Programul Muzeului de Istorie este de miercuri pana duminica, intre 9.00 – 17.00. Luni si marti, este inchis.
  • Nu exista bilete separate pentru Tezaur si Columna, deci va trebui sa platiti biletul pentru expozitia temporara din momentul vizitei voastre si veti putea vizita totul in baza acelui bilet. Un adult plateste de obicei 25 de lei, elevii 7 lei, iar prescolarii intra gratis. Detalii despre tarife gasiti pe site-ul MNIR.
  • Muzeul este gazduit pe Calea Victoriei, nr. 12, vizavi de cladirea CEC-ului. Il veti recunoaste simplu dupa statuia nereusita a Imparatului Traian, amplasata pe treptele sale.
  • Daca utilizati mijloacele de transport in comun, puteti lua metroul pana la Piata Unirii sau Universitate (dar mai aveti de mers pe jos) sau autobuzele 104, 123, 124, 385 (statia Piata Natiunilor Unite).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s