Expoziții interactive: astăzi, fizica distractivă la Brașov

Standard

De fiecare dată când intru într-un muzeu românesc mă frapează faptul că managerii acelor instituții încă n-au înțeles cât de importantă este interactivitatea pentru publicul lor tânăr. Cât de mult înseamnă pentru un copil să atingă un exponat, să vadă demonstrat un principiu al fizicii sau să pună mâna chiar el să construiască modele, să folosească tehnologii. Nimic nu-i atrage pe copii mai mult decât posibilitatea de a apăsa și ei pe un buton al mașinăriei din fața lor, de a vedea cu ochii lor cum funcționează exponatele din muzeu.

În străinătate, există muzee dedicate întru totul unor astfel de experiențe pentru copii, iar muzeele mari au secțiuni dedicate copiilor, în care le dau posibilitatea să se joace, să se costumeze, să picteze sau să sculpteze ”capodopere”. În ultima vizită la Florența, am admirat îndelung grupul de școlari pe care îl vedeți în pozele de mai jos. Așezați pe jos (inacceptabil, ar zice paznicii într-un muzeu românesc!!), copiii au ascultat profesoara care le explica despre sculpturile lui Michelangelo, apoi au primit sarcina să-l deseneze și ei pe caiete pe David. Dincolo de potențialul descoperirii unor talente ascunse, ideea mi se pare genială, pentru că îi obligă pe copii să privească minute în șir statuia, să-i observe detaliile și să încerce să le pună la rândul lor pe o foaie de caiet.

În România, există puține proiecte muzeale interactive pentru copii (unul dintre ele este Orășelul Cunoașterii, dar despre el, altădată). Astăzi am văzut însă o știre foarte interesantă la Digi24, pe care o puteți vedea și voi în format video aici. E vorba despre o expoziție de fizică amuzantă care s-a deschis într-un mall din Brașov. O expoziție care le oferă copiilor posibilitatea să vadă cum funcționează o catapultă, un sistem de angrenaj cu rotițe, să afle despre magnetism, electricitate și multe, multe alte principii fizice care, învățate la școală din cărți prea tehnice, nu i-ar atrage niciun pic pe prichindei.

Biletul de intrare costă 10 lei, iar expoziția este deschisă până pe 15 aprilie.

Și sunt convinsă că, dacă am înțelege odată pentru totdeauna că pentru copii e mai simplu să învețe practic, am avea tot mai multe succese în domeniul educațional. Succese care s-ar traduce prin copii talentați ca aceia dintr-o altă știre pe care am văzut-o tot la televizor azi. O știre despre niște copii de 15 ani care au construit un satelit într-o doză de suc, în cadrul unui proiect al Agenției Spațiale Române și al Agenției Spațiale Europene (știrea este și ea accesibilă aici).

 

Un răspuns »

  1. Pingback: Am testat Casa Experimentelor | viatacucopii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s