Tradiții de Paște pentru copii

Standard

Mie îmi plac sărbătorile. Religioase sau nu, cununii, nunți, botezuri, aniversări, Paște, Crăciun… toate mi se par motive de bucurie. Și așa mi s-au părut dintotdeauna. Când eram mică, sor-mea mă ”acuza” că mă bucur atât de mult de noapte de Înviere încât am transformat-o în activitate socială. Acum că sunt mare, îmi zice că mă agit prea tare pentru masa de Paște. 🙂

Tocmai pentru că îmi plac atât de mult sărbătorile, vreau să mă asigur că și copiii noștri își vor aminti cu drag de momentele de sărbătoare. Că vor avea și ei tradiții pe care să și le amintească din copilărie. Că Paștele și Crăciunul lor nu vor fi weekendurile petrecute la munte sau la Paris, ci zilele cu ouă ciocnite și brad împodobit în miros de prăjituri și muzică de colinde. Exact cum era când eram și noi mici. Iată, așadar, lista noastră de ”obiceiuri” de Paște pe care le facem în familie.

Vopsitul ouălor, o activitate pentru care în fiecare an mă înarmez cu răbdare

Vopsitul ouălor, o activitate pentru care în fiecare an mă înarmez cu răbdare

 

Vopsitul ouălor

Activitatea preferată a copiilor, pentru mine este în fiecare an un chin și un prilej de nervi. Mamele știu ce zic. Ne murdărim pe haine, pe degete, stropim în toată bucătăria, murdărim 30 de oale, 15 linguri și 40 de farfurii, irosim 400 de șervețele, dar bucuria lor e neprețuită, pentru că tocmai am vopsit ouăle de Paște. Mai avem până să stăpânim arta românească a încondeierii ouălor, dar măcar ne chinuim, da? 🙂

În alți ani am luat numai vopsea din aceea clasică (pe care o amesteci cu apă fiartă și oțet și pui apoi ouăle în ea, le scoți după câteva minute și sunt gata). Anul ăsta am zis să fie mai distractivă distracția așa că le-am luat copiilor un set cu sticluțe de vopsea. Setul conținea și două suporturi din carton pe care și-au montat ouăle, pensule aveam destule prin casă… și uite așa a început nebunia.

Deși tradiția spune că ouăle se vopsesc în Joia Mare, eu recunosc spășită că le vopsesc atunci când am timp. Anul ăsta s-a nimerit să o facem cum trebuie. În alți ani am vopsit și vinerea sau chiar sâmbăta.

Decorațiuni de Paște

Am decorat coșul cu hârtie creponată și ouă de polistiren și l-am umplut cu iarbă din curte

Am decorat coșul cu hârtie creponată și ouă de polistiren și l-am umplut cu iarbă din curte

Nu există sărbătoare pentru care să nu poți confecționa niscaiva decorațiuni. Mai ales de când magazinele sunt pline de seturi de hârtii colorate, tuburi cu sclipici, buburuze și alte asemenea, numai bune pentru copiii noștri să-și dezvolte îndemânarea la ceea ce, pe vremea noastră, se numea lucru manual.

Noi anul ăsta ne-am aprovizionat cu tot felul de ouă de plastic și de polistiren de la Jumbo și ne-am apucat de treabă. Până acum am confecționat coșulețe pentru ouăle de Paște, decorațiuni pentru casă, suporturi pentru șervețele în formă de iepurași și câte și mai câte.

Vânătoarea de ouă

Când vremea ne permite, în Duminica Paștelui le organizez copiilor în curte o vânătoare de ouă. Concret, ascund ouă colorate prin curte, iar ei pornesc să le caute. Ca să fie și mai palpitantă căutarea, le puteți desena și o hartă. Mie îmi place să le desenez hărți pentru că îi învață și cum să se orienteze în spațiu. Neapărat însă păstrați și voi o hartă ca să știți unde ați ascuns ouăle. Dacă se întâmplă ca prichindeii să nu le găsească pe toate, iar voi ați uitat unde le-ați ascuns, peste câteva săptămâni mirosul lor s-ar putea să vă facă să vă mutați. 🙂

Ca vânătoarea de ouă să fie reușită, la final e bine să aveți pregătite niște cadouri pentru copii (iepurași de ciocolată sau orice altceva). Și, ca să nu iasă cu supărare, la mine cadourile sunt identice indiferent cine, câte ouă a găsit. Nu de alta, dar Andi găsește întotdeauna mai puține și ar ieși în fiecare an scandal. 🙂

Bisericisme: trecutul pe sub masă și noaptea de Înviere

Nu suntem niște oameni bisericoși, mai degrabă anti. Dar anumite momente au semnificația lor, așa că le acceptăm cu bucurie și le explicăm copiilor ce-ar trebui să ia bun din ele. Spre exemplu, aproape în fiecare an înainte de Paște au mers cu grădinița/școala la biserică să se împărtășască. În fiecare an, mergem cu ei la biserică în noaptea de Înviere să luăm lumină. O aducem în casă și o păstrăm pe masă a doua zi când primim familia la masă.

Când eram mică, mie îmi mai plăcea teribil o altă tradiție de Paște, pe care mi-am propus să o reiau de anul acesta și pentru ei. E vorba de trecutul pe sub masă. În Vinerea mare, copiii merg la biserică, duc flori și le așază pe o masă pe sub care trec de trei ori. Dacă nu mă înșel, masa reprezintă mormântul lui Iisus, iar tradiția spune că cine trece pe sub masă va fi sănătos tot anul.

Voi ce tradiții respectați cu puii voștri de Paște?

Așa arăta la final unul dintre coșurile care vor decora masa de Paște

Așa arăta la final unul dintre coșurile care vor decora masa noastră de Paște

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s