Jocuri de cărți pentru copii – Popa prostu’

Standard

Vine vara, intră copiii în vacanță și trebuie iar să le umplem timpul. Cu jocuri, desigur. Așa că astăzi vă reamintesc unul dintre jocurile preferate ale copilăriei noastre, un joc simplu, de cărți, pe care îl puteți juca în minimum 3 jucători (mama, tata și copilul = quality time 🙂 ). Popa Prostu’!

sursa: jocuridincopilarie

sursa: jocuridincopilarie

 

Cum se joacă Popa Prostu’?

Se aleg tot atâtea perechi complete de cărți (adică toate cele 4 cărți de același fel), câți jucători avem. Spre exemplu, dacă suntem 4 jucători, scoatem deoparte toți doiarii, șeptarii, nouarii și zecarii. În plus, se alege un Popă. Se amestecă toate cărțile bine și apoi se împart jucătorilor. Jucătorul care are cinci cărți în mână va lăsa o carte pe masă, cu fața în jos, pe care o va lua următorul, după ce va lăsa la rândul lui o carte pe masă.

Scopul jocului este să faci patru cărți de același fel, iar când ai reușit să ai în mână patru cărți identice, trebuie să lași repede cărțile pe masă. În acel moment, cel care este prins cu Popa în mână, este ” Popa Prostu’ ” și va primi o pedeapsă de la cel care a câștigat rândul.

Sfaturi pentru jocul cu copiii

  • Avantajul jocului de Popa Prostu’ este că poate fi jucat chiar si cu copii mici, de la 3-4 ani. Aproape că nici măcar nu e nevoie să știe cifrele, trebuie doar să-i explicați că trebuie să strângă 4 cărți identice.
  • Dezavantajul este că, dacă jucați cu copii micuți, ritmul jocului este foarte lent, ceea ce îi strică practic tot farmecul. Aveți însă răbdare, căci pentru ei e foarte greu să țină 4 cărți în mână și să jongleze cu ele. Încercați să nu-i grăbiți și să mergeți în ritmul în care pot ei juca.
  • Atrăgeți-le atenția să pună cărțile jos cu fața spre masă. Este un lucru care le va scăpa din vedere.
  • De asemenea, va trebui să le spuneți de multe ori că întâi dai carte jos și apoi o iei pe cea pe care ai primit-o.
  • Stabiliți de la început reguli clare, pentru că la noi au fost destule scandaluri pe motivul că Popa era pe masă, între doi jucători atunci când un altul a lăsat cărțile jos, semn că a câștigat. Și atunci, al cui e Popa? Al celui care l-a dat? Sau al celui care n-a apucat să-l ia? Noi am stabilit să fie al celui care l-a dat, dar fiecare decide cum vrea.
  • Alegeți cărți cât mai diferite pentru perechile cu care jucați. Pentru cei mici e greu să diferențieze figurile între ele sau pe 6 de 9. Așa că încercați să alegeți cifre cât mai diferite. Și evitați figurile care pot fi ușor confundate cu Popa.

PS Pentru copii, este foarte distractivă partea cu pedepsele, așa că dați frâu liber imaginației și aduceți-vă aminte de toate pedepsele amuzante ale copilăriei noastre: fă de trei ori ca găina, mergi ca șarpele, joacă următoarea tură stând într-un picior, sari de cinci ori ca broasca și toate celelalte. Garantez râsetele și buna dispoziție! 🙂

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s