Mesaj pentru părinții cu copii de grădiniță

Standard

Am încheiat ultima serbare la grădiniță. 2 copii, 4 grădinițe, 8 ani în total, aproximativ 20 de serbări. Ca o concluzie, simt nevoia să transmit un mesaj tuturor părinților care au (sau vor avea) copii de grădiniță.

Dragii mei:

  1. Copilul vostru nu moare de sete în cele 45 de minute cât durează în medie serbarea. Așa că nu-l mai chemați în mod repetat, în ”șoaptă”, la voi, să-i dați să bea apă în timp ce alți amărâți se chinuie să-și spună poezia. Deranjați serbarea pentru o prostie. De multe ori copilul nici nu ar fi cerut apă dacă nu vă vedea pe voi gesticulând agitat cu sticluța pe margine.
  2. Copilul vostru poate fi filmat și dintr-o parte. Pentru cele 30 de secunde de bălmăjeală și cuvinte spuse pe jumătate, puteți filma și din lateral. Nu trebuie să vă proțăpiți în fața tuturor de la începutul serbării, să blocați privirea a 20 de părinți care vor să-și vadă și ei odoarele, doar ca să filmați voi plodul în timp ce recită. Cu puțin bun-simț și considerație, e loc pentru toată lumea.
  3. Costumul copilului poate sta și puțin strâmb. Nu e nevoie să deranjați toată serbarea ca să-l ”aranjați”. Copiii sunt frumoși oricum, iar dacă faceți semne disperate pe care copilul oricum nu le înțelege, îl distrageți și pe el, și pe noi toți ceilalți din jur.
  4. Dacă puiul vostru plânge, de ce-l chinuiți inutil? Dacă el nu vrea să stea ”pe scenă”, nu vrea să spună poezia, nu vrea să intre în sală, de ce insistați? Înțeleg, vreți să-l vedeți făcând parte din serbare. Dar dacă el nu vrea, e vizibil furios, țipă, urlă, se tăvălește, voi de ce vă chinuiți copilul? Și mai ales, de ce ne chinuiți și pe noi ceilalți? Cei care ne chinuim să ascultăm bălmăjeala copilului nostru printre urletele lui Ionică sau Gigel?
  5. Dacă vă sună telefonul, nu răspundeți în timpul serbării! Nici chiar ca să spuneți: ”Nu pot vorbi, sunt la serbare”!!!! Astea 6 vorbe ale voastre pot să acopere exact cele 10 secunde de bălmăjeală ale unui copil care s-a chinuit mult să rețină poezia aia pentru serbare. Cu alte vorbe, nesimțirea voastră poate să întristeze mult un copil și niște părinți care n-au nicio vină că voi nu aveți respect pentru ceilalți.
  6. La finalul serbării, când Doamna spune ”Vă rog să mă ajutați să pun scaunele/mesele/băncile la loc”, nu se referă doar la noi, cei 5-6 părinți care suntem proști. Se referă la toată lumea. Dacă ați rezistat o oră să vă înghesuiți ca să filmați plodul din unghiul perfect, puteți să mai stați 10 minute să ajutați la strâns. Nu rupeți ușa cu nesimțire!

În general, tratați momentul ca și cum e un prilej de bucurie pentru toată lumea, nu doar pentru voi. Imaginați-vă în permanență că e copilul vostru cel care vorbește în clipa aceea și faceți liniște. Respectați-i pe cei din jur.

Și, nu în ultimul rând, puneți naibii mâna la treabă!!!! Căci să ne plângem de sistem e simplu tare. Dar când e vorba de cărat o masă, stați toți și vă uitați așteptând să vă pregătească altcineva totul!

PS Concluzia semi-finală: unii copii n-au nicio vină că sunt nesimțiți. Asta văd în casele lor.

PPS Concluzia finală: să vină școala! Suntem pregătiți pentru ea!

Un răspuns »

  1. foarte adevarat si bine punctat.fenomenul asta e prezent in toate grupele de gradinita.de 2 ani de cand mergem la serbari ne facem nervi in loc sa ne bucuram de prestatia copilului nostru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s