Cetățile dacice din Munții Orăștiei, o vizită cât o oră de istorie pentru copii

Standard

Mintea mea nu funcționează teoretic, ci practic. Nu pot gândi în paradigme și nu-mi place să învăț ceva ce nu înțeleg. De-asta ador învățarea prin exemplificare, cred cu tărie că muzeele trebuie să fie interactive, iar lecțiile la școală ar trebui predate mult mai practic. Că ar trebui să avem mai multe ore de laborator, să facem mai multe experimente și mai multe vizite pe teren.

20150805_141505

Locul unde a început istoria noastră: Sarmizegetusa

Și, pentru că sunt sigură că sistemul nostru de învățământ nu este pregătit să ne ofere așa ceva, încercăm noi să compensăm și le povestim copiilor noștri istoria ducându-i să vadă cu ochii lor locurile și lucrurile despre care vorbim. Fiindcă, nu-i așa, nu-i nimic mai frumos pe lumea asta decât să te joci de-a dacii și romanii la Sarmizegetusa și să povestești despre războaie legendare urcând încet prin Munții Orăștiei spre Cetatea Costești Cetățuie.

Așa că, astăzi, ne jucăm de-a istoria la o plimbare prin fortărețele dacice din Munții Orăștiei.

Ce sunt fortificațiile dacice?

Există șase fortărețe dacice construite în Munții Orăștiei între secolul 1 î. Hr. și secolul 1 d.Hr. Scopul lor a fost clar: apărarea împotriva cuceririi romane, dar la fața locului am aflat cu surprindere că unele dintre ele erau de fapt adevărate orașe cu mii de locuitori, nu doar refugii în fața atacatorilor.

Sarmizegetusa Regia, Luncani – Piatra Roșie, Costești – Blidaru, Costești – Cetățuie, Căpâlna și Bănița sunt cele șase cetăți ale căror ruine le puteți vizita dacă vă cazați în zona Orăștie. Sigur că de departe cea mai cunoscută și mai vizitată este Sarmizegetusa Regia. Fostă capitală a regatului dac, cea mai mare fortăreață construită de strămoșii noștri se află cocoțată la 1200 de metri sus pe munte și e minunată. De fapt, ce a mai rămas din ea: bucăți de ziduri, capete de coloane, o parte a unui drum pietruit, părți din sanctuare și celebrul disc solar de andezit. Oricum este foarte frumoasă și foarte vizitată. Ca să vă faceți o idee, iată mai jos cum arată.

Această prezentare necesită JavaScript.

Noi am reușit să mai vedem încă o cetate în zonă și ne-am propus să ne întoarcem și pentru celelalte. Cea pe care am bifat-o merită și ea din plin, în ciuda faptului că este semi-lăsată în părăsire de către minunatele noastre autorități. Costești-Cetățuie este de văzut chiar și așa, mai ales dacă vă spun un detaliu pe care pun pariu că nu-l știați nici voi: regii daci locuiau de fapt la Costești-Cetățuie, nu la Sarmizegetusa, așa cum ne imaginăm cu toți când auzim că a fost capitala Daciei. Reședința acestora de zi cu zi era de fapt aici, la Costești. Care astăzi arată cam așa:

Această prezentare necesită JavaScript.

Cum ajungem la cetățile dacilor?

Toate fortărețele se află răspândite pe o zonă de doar câțiva kilometri în jurul orașului Orăștie, din Județul Hunedoara. Din Orăștie, veți găsi foarte multe indicatoare pentru toate cetățile, deci practic e aproape imposibil să le ratați. Pentru majoritatea trebuie însă să ajungeți mai întâi în satul Costești, care se află la 19 kilometri de Orăștie. Până aici drumul este ok, asfaltat și trece prin vreo 4 sate.

Din Costești, problema accesului devine mai spinoasă. Principalul drum bătut de turiști este cel spre Sarmizegetusa. Adică 18-19 kilometri de drum neasfaltat, plin de gropi și de pietriș. Partea bună e că se ajunge cu mașină normală, partea proastă e că, dacă n-aveți SUV sau ATV, veți face aproape două ore până la cetate. (La o săptămână după ce ne-am întors am auzit o știre că autoritățile locale au luat bani europeni ca să asfalteze drumul respectiv. Poate în 10 ani vom putea ajunge mai ușor și mai repede la unul dintre principalele obiective turistice ale acestei țări!)

Se poate urca exact până la intrare cu mașina sau puteți face ca noi și să o lăsați la 2 km de intrare și să parcurgeți ultima porțiune pe jos. Aceasta este de altfel și cea mai dificilă pentru motor, mai ales dacă nu aveți 4X4. Veți vedea că multe mașini fac așa. Aveți unde lăsa mașina și la capătul drumului, și la 2 km distanță.

Din Costești se ajunge la alte trei fortărețe:

  • Fețele Albe unde se ajunge pe jos, din drumul către Sarmizegetusa
  • Costești Blidaru, tot pe jos, un drum înțeleg destul de greuț din sat
  • Costești-Cetățuie, drumul pe care l-am făcut aproape până sus cu mașina, apoi încă 5-10 minute pe jos.

Pentru celelalte două, găsiți indicatoare pe drum.

Unde ne cazăm în zonă?

Zona este plină de pensiuni, care de care mai drăguțe, în special în satul Costești. Noi personal ne-am cazat pe drumul spre Sarmizegetusa, la doar 1 km de ieșirea din Costești, într-un camping foarte frumos despre care vă voi povesti în altă zi. Dacă vă grăbiți însă, găsiți detalii aici și o poză mai jos. 🙂11817085_1189215121104892_1875362414586065197_nPS Nu vă lăsați speriați de faptul că nu se vede iarbă în poză. Campingul e foarte drăguț.

Lucruri importante de știut despre fortificații:

  • Sarmizegetusa Regia este singura cetate unde am plătit bilet de intrare și exista un program de acces. Teoretic, noi știam că vara este deschisă până la 20.00, dar în realitate era doar până la 17.00, așa că aveți grijă să ajungeți destul de devreme ca să nu aveți surprize. Biletul de intrare costă 5 lei pentru adulți și 2 lei pentru elevi. La cealaltă pe care am vizitat-o noi, accesul era liber și fără program.
  • În interiorul Sarmizegetusei Regia veți găsi un izvor cu apă potabilă. Și coșuri de gunoi. Și băncuțe.
  • Dacă aveți nevoie de mai multe informații, în Orăștie există un centru de informare turistică unde vi se pot oferi date despre toate cetățile, drumurile de acces și alte lucruri care vă pot preocupa.

Atenție: Ruinele cetății romane, Sarmizegetusa Ulpia Traiana, sunt departe de cele ale fostei capitale dace. La aproape 40 de km de ea, pe DN 68, după Hațeg. Asta ca să nu faceți ca mine și să vă tot întrebați unde naiba sunt până dați search pe Google. 🙂

2 răspunsuri »

  1. Pingback: Despre campinguri unde poți merge cu copiii și despre altele unde NU poți | viatacucopii

  2. Pingback: Despre campinguri unde poți merge cu copiii și despre altele unde NU poți | viatacucopii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s