Pe urmele Corvinilor: cu copiii la Castelul Huniazilor

Standard
Sursa: Facebook Carnavalul Medieval de la Hunedoara

Sursa: Facebook Carnavalul Medieval de la Hunedoara

Weekendul ăsta e carnaval la Hunedoara. Nu orice fel de carnaval, ci unul medieval, aflat la a patra ediție, care atrage în fiecare an mii de turiști în jurul minunatului castel din localitate. Pentru că e organizat de un foarte bun prieten de familie, ne chinuim de patru ani să ajungem și noi la eveniment. N-am reușit nici anul acesta. Dar voi, dacă aveți drum pe-acolo, veți avea numai de câștigat. Organizatorii vă așteaptă cu atelierele meşteşugăreşti de pielărie, ţesătură, prelucrarea lemnului, pictură pe sticlă, ceramică, atelierele de dansuri și jocuri. Există o paradă a costumelor medievale, o zonă gastronomică și mai multe spectacole tematice pe care ar fi bine să nu le ratați.

Găsiți informații detaliate pe pagina de Facebook a evenimentului sau în acest articol. Iar pentru cei care n-au drum pe-acolo acum, povestesc astăzi despre Castelul Corvinilor, adică ce puteți vedea la Hunedoara atunci când nu e weekend de festival.

Un castel cu patru nume

Castelul Corvinilor, al Huniazilor, al Corvineștilor sau Castelul Hunedoarei. Toate patru denumirile înseamnă de fapt același lucru: cetatea medievală din Hunedoara, unul dintre cele mai frumoase castele din lume.

Când mergeți în vizită, nu vă lăsați păcăliți de faptul că toate panourile cu informații vorbesc încontinuu despre Ioan de Hunedoara. Ioan de Hunedoara este de fapt unul și același cu Iancu de Hunedoara, cum am învățat noi pe vremuri la orele de istorie.

Așteptați-vă să găsiți un castel minunat, accesorizat cu câteva panouri informative și un traseu semnalizat prin câteva numere plasate la intrarea în camere, traseu pe care cu siguranță îl veți rătăci de câteva ori fiindcă nu știi unde este numărul următor. Veți urca însă în multe turnuri, veți vedea o temniță, o fântână cu o legendă controversată (vezi aici și aici o cu totul altă variantă), camere mobilate și multe, multe steme. Iar pentru cei care stau bine cu inima, autoritățile au organizat și o sală a torturii unde nu au voie copiii sub 16 ani. Înăuntru veți găsi doar un manechin care ilustrează povestea unei domnițe ucise în castel (vezi aici toată istoria), dar o muzică înspăimântătoare completează atmosfera, așa că noi am ales să nu lăsăm copiii înăuntru. Din nou însă, fiecare părinte știe mai bine și poate alege pentru copilul său.

Castelul merită, e clar, în ciuda prețului destul de mare al biletelor de intrare (30 de lei/adult în lunile de vară). Informații despre bilete și programul de vizitare (care se schimbă în funcție de luna în care mergeți în vizită) găsiți pe site-ul oficial.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cum ajungeți la Castelul Corvinilor?

Ca să vedeți obiectivul turistic trebuie să ajungeți la Hunedoara, în Județul Hunedoara, adică la 404 kilometri de București. În oraș veți găsi indicatoare multe, un lucru de înțeles dacă ne gândim că acest castel este practic singurul obiectiv turistic al municipiului. N-aveți deci cum să vă rătăciți. Lângă castel există o parcare cu plată unde fiecare mașină mică plătește 7.5 lei pentru a putea intra. Dacă aveți ghinion și parcarea e plină (noi am avut), găsiți locuri libere pe toate străduțele din jurul castelului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s