Escape rooms – o experiență inedită alături de cei mici

Standard

Trăim într-o societate care pune mare accent pe experiență. Copiii nu mai vor să se joace cu mingea afară pentru că jocurile pe calculator le oferă experiențe de mii de ori mai incitante și interesante decât fotbalul din curtea blocului. Ce-ați spune însă dacă aș încerca să vă conving că găsim și în lumea reală experiențe care îi vor cuceri definitiv pe copiii voștri? Escape rooms au fost create exact cu acest scop. Să te prindă, să îți ofere ceva… altceva. Despre ce este vorba și cum poți atrage copiii într-o experiență construită pentru adulți? Vă povestesc imediat.

”Sunteți închiși pe Steaua Morții și nu puteți scăpa decât dacă reușiti să dezactivați scuturile pentru a-i permite lui Luke să distrugă arma supremă. Aveți o oră la dispoziție. Dacă nu reușiti, Dark Vader vă va prinde”. Atât le-a trebuit copiilor să audă una ca asta. Andi a început să tremure instant, nici nu știu dacă de bucurie, emoție sau teamă. ”Ce facem dacă nu reușim?”, m-a întrebat uitându-se la mine cu figura lui de sperietură teatrală. ”Cum să nu reușim, când suntem toți patru și avem mințile noastre la dispoziție?”, i-am răspuns eu.

Nu e un joc pe calculator. E cea mai tare experiență. Una pe care nu credeai că o poți găsi în afara spațiului virtual. Pentru asta există escape rooms. Concret, ele sunt niste spații amenajate cu tot felul de puzzle-uri, jocuri și indicii, în care oamenii intră și nu pot ieși decât dacă rezolvă corect toate problemele cu care se confruntă. Trebuie să găsești chei, să deschizi lacăte, să rezolvi enigme, să descifrezi indicii, totul contra-cronometru, într-o singură oră.

12122427_1073711249307193_5610405358128031769_n

Am evadat de pe Steaua Morții în 48 de minute! Fericire maximă!

Foarte la modă în occident de câțiva ani, ideea a prins și în România, astfel că acum avem în București mai multe locuri din care putem alege, unele chiar și cu câte 4-5 camere diferite.

Cu copiii, la Escape Rooms

Principala problemă a acestor minunății este că sunt destul de grele. Și totuși noi am fost de fiecare dată împreună cu amândoi copiii. De ce? Pentru că ni s-a părut o distracție pe care nu o pot rata și pentru că ne-a atras ideea de a îi învăța să gândească repede și out-of-the-box.

La ce trebuie să vă așteptați când mergeți cu copiii:

  1. Vi se va atrage atenția ca aceștia să fie foarte bine supravegheați. Uneori te apucă nervii că nu reușești să rezolvi puzzle-ul din fața ta, iar anumiți copii au tendința de a se manifeste distrugând lucrul respectiv. De aceea unele camere nu primesc deloc copii. Altele, vă vor transmite doar rugămintea de a-i controla. Câtă vreme copilul știe că nu trebuie să distrugă, e ok. Noi le-am explicat de la început că lucrurile nu se deschid cu forța acolo, ci potrivindu-le corect, găsind poziția bună, indiciul potrivit. Așa că n-au avut tendința de a trage, lovi sau brusca obiectele.
  2. Copiii foarte mici se vor plictisi mai repede dacă nu îi antrenați în joc. Andi avea 5 ani când a mers prima oară și avea următoarele preocupări: să încerce el cheile în lacătele pe care le găseam, să apăsăm pe butonul de ”dat bătut” de fiecare dată când ne blocam și să ”cerem indicii”. Noi ne-am prins abia a doua oară că trebuie atrași ei mai mult. Așa că le-am dat și lor sarcini: să caute un anumit simbol, să apese anumite butoane, să care hărțile în locul unde se potriveau, să ne ajute cu niște biluțe, să ne spună câte minute mai avem etc.
  3. Este posibil ca unele mesaje să fie în engleză, iar copiii foarte mici să nu le înțeleagă.

În rest, distracția este garantată, iar cei mici vor fi fascinați de experiență, mai ales dacă alegeți camere tematice pe placul lor. Noi am fost ultima dată la Breakout, unde am evadat din camera Star Wars, al cărui mare fan este Andi. Data viitoare, tot acolo, ne-am propus să încercăm să ieșim de la Pirații din Caraibe.

Am evadat!

Am evadat!

Important despre Escape Rooms:

  • pentru copiii mai mici de 5 ani e destul de dificilă experiența. Se vor plictisi repede și vor vrea afară.  În schimb, de la 7 ani încolo vin și cu idei. Geniale uneori. Ilinca ne-a ajutat de fiecare dată cu 2-3 indicii pe care noi le ratasem.
  • prețurile variază în funcție de locația aleasă, ora din zi și ziua din săptămână. În medie, noi am plătit cam 35-45 de lei/persoană, alegând variantele optime.
  • Deși distracția durează o oră, e indicat să ajungeți cu 15 minute înainte, pentru a vi se face instructajul.

 

Dacă ați fost și voi în astfel de locuri și v-au plăcut, nu le țineți doar pentru voi. Din când în când, mai avem și noi nevoie să evadăm din cotidian!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s