Cum gestionăm relația dintre frați – Totul despre parenting cu Dr. Laura Markham

Standard

Ziua a doua la „Totul despre Parenting” mi-a confirmat sentimentul despre care vă vorbeam ieri aici că dr. Laura Markham e o femeie mișto. Spre surprinderea mea, din nou, a emis câteva păreri cel puțin șocante pentru comunitatea de ”parenting online” care susține alăptatul până la adânci bătrâneți și diversificarea prin metoda ”lasă-l să mănânce ce și cât vrea el”.  Cum că un copil de doi ani și ceva nu ar mai trebui alăptat (!!!!) și că somnul în pat cu părintele nu e dăunător decât pentru relația amoroasă a părinților. 🙂

Conferința de dimineață, cea care m-a interesat pe mine în mod special, a fost despre gestionarea relațiilor dintre frați. Un subiect dureros pentru oricine are doi sau mai mulți copii. Câteva idei de la întâlnirea de astăzi:

  • Coperta_FratiFericiti_c1Niciodată nu lua partea unui copil în conflictele lor, chiar dacă acela are dreptate! Celălalt se va simți ignorat și va deveni și mai agresiv. Instinctul nostru de mame ne spune întotdeauna să îl protejăm pe copilul mai slab. Ceea ce îl va face pe cel mai puternic să își dorească să îl atace și mai tare pe cel mic/slab.
  • Contrar a ceea ce spun mulți, copiii nu trebuie lăsați să își rezolve singuri conflictele. Cel puțin nu întotdeauna. Dr. Markham ne-a povestit că studiile au dovedit că, dacă părinții nu se implică în certurile copiilor, aceștia se ceartă mai puțin, dar din motivele greșite. Copilul mai slab învață că nimeni nu îi ia apărarea și va ceda din prima, iar cel mai puternic învață că poate câștiga întotdeauna astfel încât îl va teroriza pe cel mai slab. Așadar, a-i lăsa să își rezolve singuri conflictele înseamnă a încuraja ”bullying-ul” între frați.
  • Și atunci, cum procedăm când se ceartă? În primul rând trebuie să stabilim clar regulile casei, apoi trebuie să asigurăm un climat de calm și empatie în care copiii să învețe să folosească aceste reguli, astfel încât la un moment dat, ei vor învăța să gestioneze singuri certurile dintre ei folosind acele reguli ale casei. Concret, dr. Markham sugera ca una dintre reguli să fie ”fiecare copil are dreptul să țină o jucărie atâta timp cât și-o dorește” și ne explica apoi că, desigur, cel care își dorește o jucărie și nu o poate avea va plânge și va face o criză. Dar că noi trebuie să ne păstrăm calmul, să îi amintim că îi înțelegem supărarea că nu poate avea jucăria, dar că asta e regula. Și că o va putea folosi și el când vine rândul lui. Și, mai spune dr. Markham, e normal să plângă. Plânsul înseamnă că își eliberează emoția negativă, frustrarea, agresivitatea, așa că îl putem lăsa să plângă arătându-i că suntem acolo și că îi înțelegem supărarea.
  • O altă idee pentru celebrele certuri pe jucării ar fi să îi învățăm să își stabilească singuri rândul la jucării: ”Când vrei să îi dai jucăria și fratelui tău? Peste cinci minute? Ok, uite, pornim cronometrul, iar eu voi sta cu el în astea cinci minute și îl voi ajuta să treacă mai ușor timpul de așteptare”. Urmând acest plan, cel care dă jucăria se va simți bun, generos, iar celălalt îl va iubi pentru că i-o dă.
  • E ok ca uneori copiii să plângă, dar e ok să știe că în ciuda faptului că plânge nu va obține întotdeauna ce vrea. Trebuie să învețe să aștepte și să știe că uneori nu obțin ce vor, dar că voi îl înțelegeți întotdeauna. că sunteți acolo să îi simțiți durerea, supărarea, frustrarea. Astfel, crizele de furie vor fi din ce în ce mai rare, pentru că se va simți apreciat, înțeles.

Ar mai fi multe de spus, căci au fost câteva ore pline de revelații. Voi mai scrie despre asta săptămâna care vine, când vă promit și un concurs nou, la care premiu vor fi câteva cărți interesante de parenting. Până atunci însă, vă las cu poza de mai jos!

În pauza conferinței, alături de dr. Laura Marham

În pauza conferinței, alături de dr. Laura Marham

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s