Vine Crăciunul. Să ne apucăm de fapte bune!

Standard

shoebox2Pun pariu că mulți dintre voi v-ați apucat deja să căutați cadourile de Crăciun pentru cei dragi. Să le planificați pe două luni (ca să nu facă o gaură imensă în buget), să le luați pe cele pe care puteți, să le comandați pe cele care au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la voi. Dacă am dreptate, vă mai dau eu o idee: ce-ar fi să puneți pe lista de cadouri anul acesta și o cutie de pantofi plină cu lucruri simple, dar drăguțe, care să ajungă la niște copii la care Moșul nu vine niciodată?

Vorbesc despre proiectul ShoeBox România – cadoul din cutia de pantofi. Un proiect care crește frumos de câțiva ani buni și pentru care am trimis și noi în ultimii doi ani câteva cutii de pantofi pline cu surprize. Concret, niște voluntari (tot mai mulți la număr, veți vedea pe pagina unde găsiți locațiile în care puteți lăsa donațiile) strâng cadourile și le distribuie apoi familiilor nevoiașe.

Există până acum 81 de locații în țară (plus vreo 15 țări în care există și acolo mai multe centre de colectare), iar anul trecut s-au dăruit aproape 40.000 de cadouri. Cutiile se strâng între 1 și 15 decembrie și se ”livrează” copiilor între 16 și 24 decembrie, iar de anul acesta intră în vigoare o nouă regulă deosebit de importantă: toate lucrurile din cutie trebuie să fie noi!! (Asta pentru că oamenii au avut în trecut experiențe neplăcute cu persoane care au donat lucruri murdare, stricate sau rupte)

Ce trebuie să faceți pentru a participa la proiectul ShoeBox?

E simplu. Pregătiți o cutie de pantofi, înveliți-o frumos în hârtie de cadouri (separat cutia de capac), puneți în ea câteva lucruri drăguțe și apoi mergeți să o depuneți la unul dintre locurile de colectare. Iată mai jos ce ne recomandă organizatorii să punem în cutii:

 • ”dulciuri (ex.ciocolată, biscuiți, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex.banane, portocale, iaurt)
 • articole școlare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
 • jucării potrivite pentru vârsta și sexul copilului
 • produse de igienă personală: perie și pastă de dinți, săpun, șampon, gel de duș, absorbante (în fiecare an am observat că fetele aveau mare nevoie de așa ceva)
 • articole de îmbrăcăminte: un fular, căciulă, ciorapi groși, mănuși etc.
 • orice alt cadou de care stiti ca s-ar bucura copiii vostri sau de care v-ati fi bucurat voi daca erati in locul lor” (Sursa: site-ul proiectului ShoeBox)

În plus, din experiența anilor trecuți, vă mai dau și eu câteva indicații:

 • Țineți cont când cumpărați lucrurile că trebuie să intre într-o cutie de pantofi. Nu vor intra foarte multe și nici lucruri foarte voluminoase. Eu am vrut să pun într-un an o geacă de iarnă și am realizat că nu mai intra aproape nimic pe lângă, așa că am renunțat.
 • Nu închideți cutiile. Le vor sigila ei când le predați și vor trece pe ele o etichetă cu vârsta copilului pentru care ați gândit cutia.
 • Apropo de vârstă, cadourile trebuie să fie pentru copii între 3 și 18 ani și, din experiența mea, se cam înghesuie lumea la cei mici. Nu-i uitați și pe copiii de 8, 10, 12, 14 sau chiar 16 ani.

Dacă vreți mai multe informații despre proiect, căutați-le pe site-ul oficial, http://www.shoebox.ro.  Și gândiți-vă cât de mult cheltuiți în perioada sărbătorilor și cât de puțin e nevoie pentru a umple o cutie de pantofi.

showbox

2 răspunsuri »

  • Cu mare drag! Faceți un lucru minunat. E pe lista lucrurilor care devin deja tradiție în familia noastră: să pregătim împreună cutiile pe care le trimitem către voi. Așa că succes în continuare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s