Despre actori care nu joacă, ci se joacă…

Standard

DSCN3065Suntem în sala în care se repetă pentru premiera spectacolului de mâine. Eu fac interviuri, bărbatul face pozele. Se așază într-o pauză lângă mine, pe scaun. Mă întorc și-i zic: oamenii ăștia au mâine premiera. El mă privește neîncrezător, apoi se uită lung spre scenă. Sunt 8 tineri care râd, glumesc și se uită în foi. Repetă natural, relaxați, ca și cum nu-i nicio problemă dacă mai uită o replică. Fiindcă, nu-i așa, mai sunt zeci de repetiții până la spectacol. Doar că spectacolul e mâine. Iar ei sunt tot relaxați.

Noi ne încrâncenăm amândoi gândindu-ne la premieră. Suntem doi oameni de televiziune. La noi nu râde nimeni cu 10 secunde înainte de live. Sau mă rog, râdem mai rar, mai des țipăm. Iar aici, în sala de teatru cu scaune goale, la două ore după finalul spectacolului de azi, ne uităm lung la 8 tineri care repetă relaxați pentru piesa de mâine și ne întrebăm de ce nu sunt mai încrâncenați. Iar răspunsul e simplu: ei nu joacă, ei se joacă. Pentru că mâine, sala va fi plină de zeci de copii veseli care vor bate din palme și din picioare ascultând niște șoricei și o pisică povestindu-le despre minunata copilărie a lui Ludwig van Beethoven.

E mai greu să joci pentru copii sau pentru adulți, îi întreb eu pe actori când îi prind pe margine, așteptând să le vină rândul să intre în scenă. Clar pentru copii, îmi răspund ei. ”Copiii nu au cutumele de teatru. Ei nu stau până la finalul spectacolului de rușine, cum stăm noi, adulții, chiar dacă nu ne place o piesă. Pe copii îi pierzi imediat”, spune Alexandru. ”Copiii sunt mult mai sinceri, mai impulsivi, mai instinctivi. Le place sau nu”, îl completează Valeria.

Undeva pe margine, Raluca și Monica stau de vorbă, cu partiturile în mână. Ele nu sunt tocmai niște actrițe, dar așteaptă liniștite să intre în rol. Pe scenă, ele cântă: la pian sau la vioară. Asta le-a fost simplu. Sunt muziciene. Mai greu le-a fost să și vorbească, să le explice copiilor ceea ce cântă. Să le povestească despre valori de note, despre măsuri, despre nocturne și simfonii. Și nu oricum, ci într-un limbaj pe care ei să-l înțeleagă.

”La început a fost complicat să ne concentrăm pe vorbit. Copiii sunt imprevizibili, iar noi nu știam dacă să le răspundem sau să ne ținem de text, dacă să vorbim sau să dăm înainte cu cântatul. Spontaneitatea e esențială când faci spectacole pentru copii. Sau când joci alături de colegi ca ai noștri. La fiecare spectacol ne aruncă câte ceva ce nu e în text, special ca să ne blocheze. Acum ne-am obișnuit, dar la început ne stătea inima în loc”.

Din nou mă bate gândul de mai devreme. Actorii ăștia parcă se joacă! Se joacă în timp real cu emoțiile colegilor și cu imaginațiile micuților spectatori. Improvizează și râd mult, zici că sunt niște copii în pauza mare. Doar că, dincolo de glume, îi simți serioși până în măduva oaselor. Se corectează unul pe celălalt fără nicio supărare și curăță cu atenție textul de orice cuvânt urât. ”Băi ce zgomot!”, strigă unul intrând în scenă. ”Fără băi!”, îi răspund pe loc trei glasuri deodată. Și, din instinct, se pun în pielea celor mici la fiecare pas. ”Ce muzică simandicoasă”, strâmbă din nas un ”șoricel”. ”Ce înseamnă simandicos?”, întreabă de pe margine una dintre ”muziciene”. ”Ai dreptate”, zice actrița, ”am să explic cumva imediat”.

Spectacolul pe care îl pregătesc tinerii ăștia fantastici se numește ”Copilăria lui Beethoven”, are premiera astăzi, vineri, 8 ianuarie 2016, de la ora 18.00, și face parte din seria Clasic e fantastic de la Teatrul Odeon despre care v-am mai povestit. O serie unică în România de spectacole-concert menite să apropie copiii de muzica clasică. Un proiect extraordinar de frumos despre care o să vă mai povestesc și săptămâna viitoare.

PS Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul Teatrului Odeon sau pot fi rezervate prin telefon (021 314 7234) și ridicate în 48 de ore de la casa de bilete. Costă aproximativ 21 de lei pentru adulți și 13 lei pentru copii. Pentru premieră nu mai sunt bilete, dar în weekend se joacă două spectacole pe zi: Beethoven și Mozart și amândouă sunt minunate!

Sursa: teatrul-odeon.ro

Imagine din spectacol. Sursa: teatrul-odeon.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s