Jocuri de cărți pentru copii – Macao

Standard

Când eram eu mică, nu prea existau jocuri de societate. Nu Carcassonne, nu Coloniștii din Catan, de Monopoly nici nu mai vorbim, ca doar visam la societăți capitaliste. Cel mult câte un ”Nu te supăra, frate!” și încă vreo două altele. Așa că ai noștri s-au jucat mult cu noi cărți și rummy (pfiu, urât se scrie cuvântul ăsta 🙂 ). Și-uite așa unele dintre amintirile minunatei noastre copilării sunt jocurile de Toci, Chems, Tabinet sau Macao.

Ca să creați și voi amintiri frumoase împreună cu cei mici, astăzi vă povestesc despre cum jucăm noi Macao (am specificat asta fiindca reguli sunt multe și diverse, dar noi am încercat să le adaptăm/simplificăm astfel încât să poată fi jucat jocul și de prichindeii de 3-4 ani).

Cum se joacă Macao?

 • Se amestecă bine toate cărțile, inclusiv jokeri dacă vreți. Noi jucăm fără jokeri, ca să fie mai simplu.
 • Se împart câte 5 cărți fiecărui jucător (pot fi între 2 și 6), iar o carte din teancul rămas se întoarce cu fața în sus.
 • Scopul jocului este să scapi de cărțile din mână și poți scăpa de ele punând, când îți vine rândul, o carte sau mai multe peste cartea care este întoarsă jos. Primul care termină cărțile din mână câștigă și îi poate da o pedeapsă ultimului care rămâne în joc.
 • Regula pentru a pune o carte jos este următoarea: poți pune la semn (inimă roșie peste inimă roșie, treflă peste treflă etc.) sau la valoare (7 peste 7, Q peste Q). Concret, dacă jos este un 8 de treflă, poți pune orice altă carte de treflă sau orice alt 8.
 • Dacă nicio carte din mâna ta nu se potrivește cu cea de jos, tragi o carte din teancul inițial și îți trece rândul.
 • Dacă ai două sau trei cărți de aceeași valoare cu cea de jos le poți pune pe toate odată. Spre exemplu, dacă jos este un 9, iar tu mai ai în mână alți trei 9-ari, îi poți pune pe toți jos deodată.
 • Când rămâi cu o singură carte în mână trebuie să spui Macao, iar dacă nu ești atent și îi spune altcineva, ar trebui să iei cinci cărți de jos. Noi am eliminat regula asta pentru că am descoperit că le e foarte greu copiilor să se concentreze și pe dat, și pe pasul următor, așa că îi lăsăm (deocamdată) să fie atenți doar la ”potrivirea” cărților din mână cu cele de jos.

Care sunt cărțile speciale la Macao?

 • Asul schimbă culoarea de jos în orice culoare vrei tu. Se pune peste cartea întoarsă și se spune: schimb în treflă! e bine să îl păstrați spre final în mână fiindcă se poate pune peste orice culoare sau carte de jos (nu respectă regula treflă peste treflă)
 • 2-ul și 3-ul sunt cărți de pedeapsă. Se pun respectând regula de culoare sau valoare, iar următorul jucător trebuie să tragă atâtea cărți din pachet câte se adună din valorile puse jos. Spre exemplu, dacă ai pus peste un K de inimă roșie un 2 de inimă roșie, următorul jucător trage două cărți. Dacă ai pus un 2 și un 3 de inimă roșie, trage 5 cărți. De asemenea, dacă ai pus un 2 și el are în mână încă un 2, îl pune peste și pedeapsa se mută la următorul jucător. La fel dacă ai pus un 2 de neagră și el are un 3 de neagră.
 • 4 este cartea care îl ține pe loc o tură pe următorul jucător. Se poate pune peste cărțile normale sau peste 2 și 3, respectând regula de culoare, iar pedepsele se cumulează. Spre exemplu, jos e un 8 de caro, eu pun un 2 de caro, următorul adaugă un 4 de caro, atunci al treilea jucător stă o tură și ia și două cărți.
 • Dacă jucați și cu jokeri, jokerii se pun peste orice carte și îl pedepsesc pe următorul jucător să tragă cinci cărți din pachet.

Sper că am fost clară. Dacă nu, vă aștept cu întrebări mai jos. Și apropo, voi ce alte jocuri de cărți mai jucați cu copiii voștri?

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s