La ce ne uităm, când ne uităm: Toate pânzele sus!

Standard

La noi în casă, televizorul e indispensabil. Suntem familia care deschide să vadă știrile și în vacanțe, consumăm competiții sportive pe pâine, iar filmele sunt întotdeauna foarte sus pe lista de lucruri preferate de făcut în familie (cu floricele și ”tabără de veselie”, adică unim canapelele și ne facem un cuib din perne și pături ca să stăm cât mai lipiți unii de alții).

Afișul filmului. Sursa: wikipedia.ro

Afișul filmului. Sursa: wikipedia.ro

De când am început școala, timpul de uitat la televizor s-a redus drastic, dar tot mai prindem 15-20 de minute de desene zilnic și câte un film sau două-trei meciuri pe săptămână. Încercăm să alegem filme care să-i încânte pe copii, dar care să ne și ajute. Ne uităm spre exemplu la filme istorice atunci când știm că urmează să vizităm anumite obiective turistice, ne uităm la documentare cu faraoni după ce am citit din cărțile noastre despre Egiptul Antic și tot așa.

Astăzi însă, am o recomandare care sigur o să vă placă. Nu de alta, dar e vorba despre un film care nouă, părinților de astăzi, ne-a umplut vacanțele de bucurie. Fiindcă, alături de Cireșarii și de Pistruiatul, era filmul pe care îl vedeam de fiecare dată în vacanțe la televizor.

Așadar, ne-am uitat recent cu copiii la ”Toate pânzele sus!” Unul dintre produsele memorabile ale Televiziunii române, filmul (realizat după celebrul roman al lui Radu Tudoran) prezintă aventurile lui Anton Lupan și ale echipajului goeletei Speranța în încercarea de a ajunge în Țara de Foc pentru a trece pe hartă ultima bucată de pământ încă necălcată de om.

Este o minunăție de serial de aventuri (are 12 episoade a câte 52-55 de minute). Are personaje haioase (cine-l poate uita pe Jean Constantin în rolul lui Ismail?), lupte cu pirații, nenumărate furtuni, pericole, încercări, ba are chiar și o mică poveste de dragoste. În plus, de două săptămâni de când au văzut filmul, copiii stau numai cu globul pământesc în brațe trasând cu degetul pe el drumul urmat de goeleta Speranța. 🙂

Un alt mare avantaj al filmului este că îl găsiți integral pe Youtube. Primul episod este mai jos, pe restul le găsiți singuri. Eu între timp însă, vă mai ofer un detaliu inedit despre producția filmului.

Goeleta Speranța chiar a existat!

A fost o barcă-platou de televiziune care a aparținut lui Radu Tudor, autorul cărții, pasionat de călătoria pe ape. Acesta visase să-și construiască o navă identică aceleia din roman, dar a rămas fără fonduri, așa că a abandonat proiectul. Goeleta a fost finalizată până la urmă la solicitarea studioului cinematografic ”București” care a construit-o pentru a o folosi la filmări. După ”Toate pânzele sus!”, aceeași navă a apărut și în alte filme de gen, până când a fost dezmembrată în anii 1980.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s