Cum îi trezim mai ușor? Ghid de supraviețuire pentru trezitul de dimineață!

Standard

Nu știu alții cum sunt, dar eu când aud ceasul sunând la 6.20 și mă gândesc că începem o nouă zi cu ”hai deschide ochii”, ”hai îmbracă-te”, ”hai mănâncă”, ”hai mai repede”, ”hai că întârziem”, parcă îmi saltă și acum inima de groază! Diminețile sunt coșmarul ăla care nu se mai termină, cu toți grăbiți și stresați, cu noi nervoși și ei adormiți și cu senzația permanentă ca ai uitat ceva acasă în ciuda faptului că ai plecat cu 3 ghiozdane, 4 genți de sport, o geantă de laptop și 3 sacoșe pline cu alte chestii.

Unele dimineți sunt însă chiar mai grele. Alea de după nopțile în care ați fost într-o vizită sau v-ați uitat la un film și v-a prins 11 seara rugându-vă de ei să se culce. Pentru diminețile alea, eu am găsit o soluție. Nu e tocmai facilă și nici ușor  repetabilă, dar vă garantez că, dacă o puneți în practică, va fi prima zi în care copiii vor fi gata la ușă cu 10 minute înaintea voastră și vă vor îndemna să ieșiți mai repede din casă. Așa-i că sună bine?

Ce trebuie să faceți ca să-i treziți ușor, fără scandal și mofturi și să fie gata imediat de plecare? Vă zic ce-am făcut eu. Într-o seară în care n-am mai suportat gândul scandalului de a doua zi, am adaptat o vânătoare de comori și le-am promis că o vor putea parcurge dimineață. Am pregătit câteva indicii scrise pe cartonașe colorate. Nu le-am făcut complicate, dar m-am asigurat că urmează pașii pe care trebuie să-i parcurgem noi dimineața.

 1. primul îi trimitea către cămășile de școală; dacă le îmbrăcau primeau al doilea indiciu20160121_101934
 2. următorul îi trimitea către o pagină dintr-un dicționar vizual pe care erau prezentate tipurile de cereale. Au înțeles că trebuie să coboare să-și mănânce micul-dejun.
 3. altul i-a trimis să se spele pe dinți, pe al patrulea am lipit o pereche de bocanci. S-au prins deci că trebuie să se încalțe20160121_102140
 4. apoi le-am compus o poezioară despre ghiozdane. Și-au luat deci ghiozdanele (pe care de obicei le uită cu nonșalanță pe hol ca să le cărăm noi la mașină) și au început să caute în ele.20160121_102119
 5. pe ultimul era decupată și lipită o mașinuță, deci, gata echipați la ușă, au început să tragă de noi să mergem la mașină. Noi, desigur, încă nu eram gata. Dar eram cu zâmbetul pe buze (pentru prima dată după multe zile) încă de dimineață. 🙂

Avantajele vânătorii de comori matinale:

 • Deschid ochii instant de la prima strigare: ”hai trezirea că ați primit primul indiciu”
 • Sar din pat pe loc să urmărească firul vânătorii
 • Nu comentează la niciuna dintre acțiunile la care de obicei dimineața se plâng non-stop (nu zic nici că le-ai pus prea multe cereale, nici că nu-s bune șosetele)
 • Dacă aveți 2+ copii, uită să se certe între ei. Dimpotrivă, colaborează, discută, se întreabă și se ajută unul pe altul să termine mai repede fiecare fază a vânătorii.

Dezavantajele vânătorii de comori matinale:

 • N-o poți face zilnic cu aceleași indicii, pentru că nu are logică. Și nici nu poți urmări de mai multe ori același fir descriptiv al acțiunilor matinale. Ca atare, dacă vrei să o repeți, va trebui să gândești altă construcție de fiecare dată, care totuși să te ducă spre același rezultat: să se îmbrace, să mănânce și să fie gata de plecare la timp.
 • Necesită ceva pregătire din partea mamei/tatălui. Deci mai treceți ceva pe lista lucrurilor pe care trebuie să le faceți în grabă, obosiți, după ce adorm copiii. În varianta făcută de mine, una rapidă și nu foarte aspectuoasă, am pierdut cam 15-20 minute cu pregătirea vânătorii. Dar dacă e prima dată când faceți asta, așteptați-vă să vă ia spre jumătate de oră.
 • Te forțează și pe tine să ții pasul cu ei. Altfel, ajungi să stea la ușă și să strige după tine. Eu m-am învățat minte și data viitoare le dau indicii ceva mai grele și mai multe, ca să apuc să fiu și eu gata odată cu ei.

Dacă știți și voi metode prin care treziți copilul/copiii mai ușor dimineața, vă rog, vă rog să le împărtășiți cu noi aici. Avem mare nevoie de dimineți care să nu mai înceapă cu nervi și stres. 🙂

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s