De ce se întâmplă scandaluri precum cel de la Liceul Vianu?

Standard

Pentru că sistemul educațional este construit pe umilirea celui mic și invincibilitatea celui mare. Asta veți spune, nu-i așa? Ei bine, nu cred că aveți dreptate. Eu cred că scandaluri ca acesta, în care un profesor este acuzat că a umilit un elev punându-l să se târască în genunchi pentru un punct în plus la teză, apar din cu totul alte motive. Principalul, din punctul meu de vedere, este lipsa de comunicare dintre părinți și școală.

Încep explicația cu o chestie care mi s-a întâmplat săptămâna trecută, la ședința cu părinții de la clasa fiică-mii. Am cerut Doamnei ajutorul pentru a merge să asist la o oră de engleză a copilului. Am explicat cât de politicos am putut că nu merg pentru a face scandal, ci pentru a vedea sistemul doamnei de engleză, astfel încât eu să pot continua acasă să lucrez cu copilul în același mod. Pentru că mi-am dat seama că ce îi cer eu Ilincăi acasă ea nu face la școală și că ne frustrăm astfel pe amândouă. Deci ar fi mai bine să merg să văd cum lucrează doamna în clasă, iar eu să fac același lucru acasă.

Mi-au sărit instant în cap jumătate dintre părinții din clasă. Motivul lor de nemulțumire era următorul: pe vremea noastră îndrăznea vreun părinte să vină să vadă cum își face treaba un profesor la clasă și să-l mai și tragă la răspundere? Am luat foc. Și le-am explicat că nu mai trebuie să facem școală cum făceam pe vremea noastră. Și că o colaborare între părinți și profesori este vitală. VITALĂ!

Sursa foto: iStock

Sursa foto: iStock

Nu mai putem lăsa școala să își vadă de treabă și noi să dormim pe canapele uitându-ne o dată pe an în carnetul copiilor să vedem ce note mai au. Sistemul trebuie ajutat și completat de acasă, iar faptul că îți dorești să vezi cum se lucrează la școală, să cunoști profesorii copilului tău, să asiști la o oră din fiecare materie mi se pare o chestiune de bun simț și de implicare absolut firească.

Cred că, dacă părinții de la Liceul Vianu și-ar fi cunoscut profesorii și s-ar fi implicat corect în viața școlară a copiilor lor, n-ar mai apărea astfel de probleme. Pe un profesor care umilește și jignește nu-l descoperi în clasa a X-a, semestrul 2. N-ai voie să-ți lași copilul în clasa lui doi ani de zile. Poate tocmai de-aia acum apar mitinguri de susținere pentru profesorul respectiv, poate tocmai de-aia nu știm exact cine minte.

Cred că singura soluție de a îmbunătăți sistemul educațional este să ne implicăm și noi, ca părinți. Cred că până nu vom crește nivelul de colaborare părinți-școală, nu vom ști cu adevărat ce se întâmplă în viețile lor în alea 4-8-10 ore cât stau fără noi. Și ne vom trezi la un moment dat că puii noștri au crescut să fie niște adulți învățați să țină capul jos și să fie umiliți de sistem pentru că nouă nu ne-a păsat suficient la momentul potrivit.

PS În curând vor fi Zilele Porților Deschise în toate școlile. Profitați de ele și mergeți măcar la o oră a copilului vostru. Garantez că merită!

PPS Doamna de engleză a acceptat cu bucurie vizita noastră la ore. Semn că totul e în regulă și avem parte de oameni deschiși la minte. Asta nu poate decât să mă bucure și să-mi confirme că am ales bine școala copiilor. 🙂

2 răspunsuri »

  1. Am scris si eu in articol ca nu se stie daca este adevarat sau nu. Ceea ce am vrut sa spun este ca e anormal sa se ajunga aici. Ca sistemul ar trebui sa elimine din start profesorii care umilesc copiii si asta nu se poate face decat cu parinti implicati. Luand atitudine. Iar daca acest caz este o manipulare, acelasi lucru ne este dovedit. Ca parintii habar n-au ce se intampla in scoala copiilor lor. Caci altfel, in fata femeii care a mintit ar fi sarit 29 de alti parinti care sa sustina ca acel profesor este minunat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s