Hai să vorbim cu copiii noștri despre bolile mintale!

Standard

Am fost internată de două ori ”la nebuni”, dar oamenii cred că sunt nebună doar când vorbesc deschis și fără jenă despre asta. Ne purtăm ca și cum bolile mintale sunt ceva rușinos (cam la fel cum se purtau ai noștri pe vremuri când refuzau să ne învețe despre bolile cu transmitere sexuală). Eu refuz să tac. Pentru că sunt un om trecut prin două episoade depresive și nu vreau ca fetei și băiatului meu să li se pară ceva rușinos în asta.

De săptămâna aceasta, problema bolilor mintale care afectează (și) copiii este un subiect foarte la modă. De ce? Pentru că Ducesa de Cambridge (Kate Middleton) a abordat subiectul în primul său editorial în Huffington Post, iar Prima Doamnă a Americii, Michelle Obama, a susținut la rândul ei această deschidere într-o articol intitulat ”Let’s change the conversation around mental health”. Aceste două mari Doamne nu au deschis subiectul întâmplător, ci orchestrează o campanie de PR la nivel global care să schimbe felul în care privim și vorbim despre bolile mintale.

Ducesa de Cambridge a scris un articol foarte personal, în care nu s-a ferit să afirme că n-ar ezita să ceară ajutor de specialitate dacă micuții prinți George și Charlotte ar suferi de boli mintale. ”A venit timpul să ne schimbăm atitudinea!”, îndeamnă ducesa, care amintește că o treime dintre părinți declară că s-ar simți rușinați să vorbească public (sau chiar și cu prietenii) despre suferințele psihice ale copiilor lor.

depresie

Sursa foto: Alamy via dailymail.co.uk

E momentul să înțelegem că sănătatea mintală este la fel de importantă ca și cea fizică. Că nu e suficient să ne hrănim copiii și să le cumpărăm jucării și haine. Că depresia, anxietatea și alte boli mintale sunt parșive, iar oamenii care suferă din cauza lor au nevoie de tot ajutorul din lume ca să depășească problemele.

Pentru mine, ca om care a trecut prin asta, e cu atât mai important să îmi învăț copiii că bolile mintale nu sunt un subiect tabu, iar oamenii care sunt afectați de ele nu trebuie ocoliți, ci înțeleși. Nu vreau să trec vreodată prin ceea ce a trecut mama când medicii i-au pus diagnosticul de episod depresiv sever ”copilului” ei de 19 ani, iar ea a trăit (și poate încă mai trăiește) cu gândul îngrozitor ”eu de ce nu mi-am dat seama?”.

Haideți să nu ne mai rușinăm când vorbim despre sănătatea mintală! Haideți să nu ne mai învățăm copiii că băiatul din clasă care suferă de autism, ADHD sau alte tipuri de afecțiuni mintale este ciudat, periculos și trebuie ocolit. Haideți să-i învățăm că băiatul ăla este doar diferit și are nevoie de toată înțelegerea și prietenia lor pentru a se simți mai bine. Haideți să nu ne mai mirăm când auzim despre copii de 12-14 ani care se sinucid pentru o notă proastă deși ”păreau bine, erau veseli”! Haideți să înțelegem o dată pentru totdeauna că nu e nimic rușinos în ceea ce se întâmplă cu noi! Haideți să schimbăm conversația din jurul bolilor mintale pentru sănătatea copiilor noștri!

La final, câteva date despre bolile mintale. Doar câteva, căci n-am avut puterea de mai mult. Am însă senzația că vom mai vorbi despre asta aici. Iată-le:

  • În Statele Unite, 1 din 5 copii a suferit la un moment dat al vieții sale de o afecțiune mintală (citiți mai multe într-un studiu al NIMH).
  • 18% dintre adulții americani suferă de tulburări de anxietate (aveți toate statisticile despre asta aici).
  • În octombrie anul trecut, în întreaga lume erau diagnosticați cu depresie 350 de milioane de oameni.
  • În fiecare an se sinucid aproape un milion de oameni, aceasta fiind de altfel a treia cea mai frecventă cauză a morții la tineri.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s