Am testat Casa Experimentelor

Standard

De fiecare când am ocazia insist pe cât de mult avem nevoie de interactivitate în tot ceea ce facem cu copiii noștri. În școală, în parcuri, în muzee. Mă minunez de muzeele din străinătate, aplaud inițiativele românești (am scris despre amândouă aici) și testez tot ce pot testa direct cu copiii mei. Așa că n-am ratat nici Casa Experimentelor, un centru științific unde copiii  sunt invitați să descopere știința prin joacă.

Ca să fie clar de la început, n-am fost chiar atât de fericită pe cât mă așteptam și nici n-o să citiți o cronică extaziată cum am găsit eu până acum pe net. Sunt o mulțime de lucruri bune, alte câteva destul de prost implementate. Le luăm pe rând ca să știți la ce vă așteptați, dar concluzia finală, desigur, este că trebuie să mergeți măcar o dată să vedeți despre ce este vorba!Ce este Casa Experimentelor?

Un proiect construit în programul de colaborare elvețiano-român, Casa Experimentelor este de fapt o expoziție interactivă, în care vizitatorii pot atinge exponatele și pot testa tot felul de legi științifice pentru a le înțelege mai bine. De la cum apar valurile, la iluziile optice, de la câmpurile eletromagnetice la tot felul de forțe din fizică, de la Teorema lui Pitagora la Bobina lui Tesla, veți avea ocazia să puneți în practică multe dintre lucrurile pe care le-am teoretizat cu toții cândva la școală.

Expoziția este alcătuită din două camere, una mai mare, una mai mică și întunecată, iar exponatele sunt toate însoțite de instrucțiuni (în mai multe limbi) care explică relativ pe înțelesul tuturor fenomenele pe care le pun în practică. Sincer, deși accesul este permis copiilor începând cu vârsta de 4 ani, mie mi s-a părut că vârsta optimă pentru a vizita ar fi între clasele 5-8, atunci când majoritatea conceptelor introduse acolo sunt deja învățate la școală. Altfel, pentru copii mai mici, ca ai mei, vizita este foarte distractivă, dar nu teribil de educativă, fiindcă ei nu au habar de majoritatea fenomenelor fizice, matematice etc., deci nu pot aprecia decât faptul că ”e distractiv să faci valuri și să te întinzi pe un pat de fachir”.

Ce ne-a plăcut la Casa Experimentelor?

  • faptul că în final poți atinge lucrurile expuse este clar marele plus al acestei expoziții. Copiii s-au distrat extraordinar fiindcă au putut să pună ei mâna pe toate și este unul dintre puținele locuri din România în care oamenii înțeleg că asta este calea spre cunoaștere!
  • faptul că la multe dintre exponate am rămas și noi cu gura căscată, ne-am minunat, ne-am distrat, semn că expoziția prinde bine și la adulți, nu doar la copii

Ce nu ne-a plăcut la Casa Experimentelor?

  • Multe dintre exponate erau foarte murdare. Înțeleg că fondurile sunt limitate din cauză că nu se percepe taxă de intrare, dar totuși mi-aș fi dorit să nu îți fie silă să pui mâna pe unele lucruri. Am văzut și în străinătate muzee interactive și nu arătau jerpelite și murdare. De asemenea, mă gândesc cu groază că este abia februarie, iar până în iunie lucrurile clar se vor înrăutății. La unele exponate lipsesc deja părți din ele, fie o manetă, fie o bilă. Altele sunt murdare tare sau au covorașele rupte și mototolite. Nu e dezastru, nu vă imaginați chiar ce e mai rău. Dar nici nu te simți foarte comfortabil.
  • Îngrămădeala. Înțeleg că oamenii au în plan o extindere, care ar fi foarte binevenită. Multe dintre exponate sunt pur și simplu îngrămădite unele lângă altele, astfel că ai nevoie să calci pe unul ca să ajungi la altul. Iar pe pereți sunt expuse multe tablouri cu iluzii optice la care indicațiile spun să te apropii și să te îndepărtezi, lucru care este absolut imposibil într-un spațiu atât de strâmt.
  • Lipsa de implicare a personalului. Deși existau 3-4 persoane acolo care puteau foarte bine să mai ofere ceva explicații, să mai ajute sau să mai așeze lucrurile, preferau să stea de vorbă între ele sau cu profesorii care însoțeau copiii, în loc să stea de vorbă cu elevii sau vizitatorii individuali. Astfel încât copiii alergau bezmetici de la un aparat la altul fără să înțeleagă mare lucru. Sincer, chiar și nouă ne-ar fi prins bine niște explicații la unele dintre exponate. 🙂

Câteva lucruri importante despre Casa Experimentelor:

  • Accesul este gratuit până pe 30 iunie 2016, dar oamenii recomandă o donație de 20 de lei de persoană, pentru că au nevoie de fonduri pentru a se întreține. Există o cutie la intrare în care lăsați banii pentru donație. Vă recomand să donați banii la final.
  • Aveți nevoie de rezervare pentru a putea intra, iar locul este destul de aglomerat. Cel mai probabil veți mai găsi loc abia peste 3-4 săptămâni, așa că e bine să vă grăbiți dacă vreți să prindeți expoziția înainte e 30 iunie. Pentru a vă anunța venirea, puteți face rezervare pe site-ul oficial.
  • Programul este zilnic de la 9.00 – 19.00, inclusiv în weekend.
  • Aveți la dispoziție loc de depozitare a bagajelor, hainele pot fi lăsate în niște recipiente foarte amuzante, există toalete și o sală de petreceri care poate fi rezervată. În plus, există și parcare. Din acest punct de vedere, jos pălăria!

Cum ajungeți la Casa Experimentelor?

Casa Experimentelor se găsește pe Calea Vitan nr. 242, în diagonală față de târgul de mașini din Vitan. Intrarea se face din Splaiul Unirii. Informații mai multe găsiți pe site-ul www.casaexperimentelor.ro sau la numărul de telefon 031.101.22.00.

PS Poze n-am fiindcă am fost prea ocupată să fac și să explic experimente. Dar dacă vreți să fotografiați, există o taxă de 50 de lei. Părerea mea este că, dacă vreți să faceți și poze, e necesar să vă rezervați din start mai mult de o oră. Altfel, timpul este prea scurt pentru cât de multe lucruri sunt de făcut. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s