Despre sisteme educaționale mai proaste ca al nostru

Standard
Despre sisteme educaționale mai proaste ca al nostru

Nu-i așa că aveți senzația că nu există sistem educațional mai prost decât al nostru? Cel puțin nu în Vest? Poate undeva, printr-o țară săracă din Africa. Dar la țările astea civilizate la care visăm cu toții, nici pomeneală să fie mai rău. Că doar ei au dotări în clase, învățământ interactiv și cantine civilizate în care copiii mănâncă prânzul ăla sănătos care nu e corn cu lapte.

Vreți să mai visăm în continuare sau vreți să fim puțini realiști? Căci dacă vreți să fim echilibrați și realiști, vă arăt astăzi o comparație care pe mine, sincer, m-a înspăimântat. Despre sistemul nostru educațional vs cel italian, în cele ce urmează.

Ilinca are 8 ani și învață în clasa a II-a în România. Ian are 8 ani și învață în clasa a III-a în Italia, care de fapt e tot a II-a fiindcă ei numără pregătitoarea ca fiind prima clasă din ciclul primar. Amândoi merg de 3 ani la școală, deci sunt în același stadiu al educației lor. Cel puțin, ar cam trebui să fie, nu?

Păi să vedem.

La Comunicare în Limba Română, Ilinca lucrează pe texte. Citește textul și apoi rezolvă niște cerințe, în mare parte legate de înțelegerea corectă a textelor. Vedeți mai jos exemple.

 

La Comunicare în Limba Italiană, Ian învață formele verbale, cu toate timpurile verbale: trecut, imperfect, perfect compus etc. Și da, le are de învățat pe de rost!!!!!!!

caiet3

La Matematică, Ilinca învață înmulțirea prin adunare repetată. Adică în loc să zică 3X7= 21, scrie așa 3X7 = 7+7+7 = 21. Așa scrie în programă că trebuie să știe copiii de clasa a II-a, așa învață fiică-mea cu Doamna ei. Nu memorează încă nimic!

În timpul ăsta, în Italia, Ian face deja înmulțiri între termeni cu câte trei cifre!!! Și nu vă imaginați că știe să le facă, fiindcă și părinții lui se plâng că profesorul merge prea repede prin materie și nu explică bine în clasă, ca atare copilul nu știe să rezolve corect acasă.

Și astea sunt doar câteva lucruri, legate de programă. Dar stați să vă mai spun:

  • Ilinca are ghiozdanul foarte greu, ca toți copiii de școală primară din România. Ian are ghiozdanul de 3 ori mai greu, fie și pentru faptul că are TOATE caietele studențești. Ați citit bine, studențești, în clasa a II-a. Căci așa a cerut profesoara!
  • Noi ne plângem când ni se schimbă câte un profesor fiindcă sunt suplinitori și pleacă la final de an (am pățit-o cu profesorul de sport și cel de engleză). Lui Ian i s-a schimbat de 3 ori profesoara de matematică. Cred că asta doare mai tare decât proful de sport!

Sigur că sunt și lucruri bune la școala italiană a lui Ian. Cum sunt și multe lucruri bune la școala românească a Ilincăi. Dar, per total, n-aș schimba sistemul nostru cu sistemul lor. Și înainte să lăudăm tot ce-i din afară și să ponegrim tot ce-i de la noi, zic să facem un pas în spate, să mai strângem ceva informații și să judecăm ceva mai echilibrat situația. Poate reușim astfel să vedem și jumătatea plină a paharelor în care se află inteligența și viitorul copiilor noștri.

2 răspunsuri »

    • 1. Eu cu Italia am avut ocazia sa compar concret, cu ea am comparat.
      2. De unde stii tu ca Finlanda este exact asa cum auzim noi? Ai vreo dovada concreta, dincolo de niste statistici? Nu contest un sistem laudat la nivel mondial. Spun doar ca m-as bucura sa vorbim mai mult atunci cand vedem si stim niste lucruri, si mai putin atunci cand doar le auzim sau le citim prin diverse locuri. Tocmai de-aia eu v-am aratat cu imagini, ca sa nu credeti ca inventez.
      3. Daca ceea ce am aratat eu acolo ti se par lucruri bune pentru un copil de 8 ani, nu mai am ce sa comentez. Spor la invatat pe de rost timpuri verbale si operatii inutile! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s