Pe urmele lui Dracula: cu copiii la Castelul Bran

Standard

20150812_125831Prima oară când am fost la Bran, am încercat să le explic copiilor că nu e nicio legătură între castel și Dracula (nici măcar între castel și Vlad Țepeș) și să le povestesc despre Regina Maria și adevărata poveste a castelului. A doua oară am renunțat, căci zice o vorbă din bătrâni că nu e bine să lași adevărul să strice o știre bună. Și n-avea rost să le stric entuziasmul cu o poveste mult mai puțin interesantă pentru ei. Așa că am înghițit în sec și am intrat în jocul lor plin de exclamații copilăroase: ”uau, acolo își ținea Dracula victimele”, ”ia uite, un tunel secret prin care trecea Dracula” etc. etc. etc.

Dincolo de obsesia pentru vampiri și entuziasmul vizavi de Dracula, iată mai jos tot ce trebuie să știți dacă vă pregătiți de vizita la castelul din Bran.

În primul rând să spunem de la început că în weekenduri și pe perioada verii este extrem de aglomerat. Prima oară te lovești de coadă la intrare. Noi am prins coadă de 40 de minute la casa de bilete, în condițiile în care am fost în timpul săptămânii, în august. Statul la coadă pentru bilete are avantaje și dezavantaje, depinde de unde privești. Autoritățile s-au orientat și în jurul intrării au organizat un adevărat târg în aer liber, cu sute de tarabe de la care poți cumpăra de toate, de la dulciuri, la haine tricotate, de la obiecte de lemn, la magneți de frigider și jucării cu Spiderman. Avantajul e că trece timpul destul de ușor dacă cineva stă la coadă, iar altcineva plimbă copiii pe la gherete. Dezavantajul e că plimbatul se lasă cu bani cheltuiți pe tot felul de lucruri mai mult sau mai puțin utile.

După ce cumpărați biletele, urcați o pantă de 100-200 de metri și ajungeți la intrarea castelului.

Atenție! Vizitarea castelului nu este posibilă cu cărucioare, așa că fiți pregătiți să duceți în brațe copiii mai micuți. Dacă mai și adorm cum am pățit-o noi anul trecut, e de vis!

După ce intrați, există un traseu prestabilit pe care îl puteți urma, care include multe trepte, culoare strâmte, camere minuscule și un tunel secret cu scară de piatră care va constitui punctul de atracție principal pentru cei mici. Castelul este mic, cochet, plin de coridoare și de trepte, destul de strâmt pe alocuri ceea ce face dificilă tare vizitarea în condiții de aglomerație, dar frumos.

 

Informații importante despre Castelul Bran:

  • Biletele costă 30 de lei de adult și 7 lei de copil. Studenții plătesc 15 lei, iar seniorii (+65 ani), 20 de lei.
  • Castelul este deschis în fiecare zi a săptămânii, dar lunea se deschide abia la ora 12. În rest, vara de la 9-18, iar iarna de la 9-16. Găsiți mai multe informații despre program și bilete pe site-ul castelului.
  • Mobilierul pe care îl vedeți în castel nu este cel original. Este unul adus aici de către moștenitorii acestuia pentru a remobila castelul după ce statul român și-a luat jucăriile și a plecat. Mai exact, după ce statul român a mutat mobilierul original într-o clădire dărăpănată aflată la 200 de metri mai jos, pe strada principală din Bran, într-un așa-zis muzeu în care nu cred că intră nici 5% dintre vizitatorii Branului, unde prețul este derizoriu, iar exponatele valoroase cam înghesuite. Dacă sunteți, ca mine, îndrăgostiți de istoria regalității, merită să faceți un popas și în micuțul muzeu de lângă. Numai să nu vă enervați gândidu-vă cât de puțin știe statul român să își folosească istoria în scopuri benefice.
  • Parcare nu există, așa că vă veți chinui să găsiți pe străduțele de lângă.
  • Cu sau fără mitul lui Dracula, copiilor le va plăcea castelul, dar recomandarea mea e să încercați o vizită în afara sezonului de vârf ca să vă bucurați de el.

    Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s