Alternativa poveștilor pentru (pre)adolescenți: o istorie povestită celor tineri

Standard

Recunosc că eu nu le-am citit niciodată copiilor povești la culcare. Cumva la noi în familie n-a funcționat adormitul cu lumina pornită și mama foșnind din carte. Dimpotrivă. Așa că am căutat întotdeauna alternativa și am găsit-o în poveștile din copilăria noastră, alea de pe discurile de vinil, transpuse acum în varianta lor de youtube. Puneam deci telefonul cu fața în jos (ca să nu fie lumină) și adormeam toți ascultând povești minunate.

Cumva însă, copiii au crescut cam repede, așa că nu mai au chef să asculte Albă-ca-Zăpada și Scufița Roșie. Așa că a trebuit să descopăr o altă sursă de ”povești” pentru serile noastre, unele mai potrivite pentru vârsta lor. Și cum istoria e unul dintre subiectele noastre preferate și am tot citit cărți și povești despre domnitori și voievozi, mi-a venit în minte firesc o minunată istorie povestită celor tineri de marele Neagu Djuvara.

14102292_1265628386782144_1075617273776668219_nȘi uite așa ne petrecem acum serile ascultându-l pe Djuvara povestind despre Mihai Viteazul, daci și cumani, despre Ștefan cel Mare și câți alții. Dacă vreți să ascultați minunățiile împreună cu noi, le găsiți în mai multe variante pe youtube. Povestea este minunată, Djuvara are o voce care te adoarme garantat, iar informațiile sunt prețioase pentru copiii care încep deja să facă la școală istoria României (și nu numai).

Țineți cont de faptul că puteți găsi audiobook-ul complet și de cumpărat, dar și că puteți suplimenta poveștile ascultate de cele citite. Andi a găsit într-o librărie varianta ilustrată a ”Istoriei povestite celor tineri”, a ținut morțiș să și-o cumpere și acum citește din ea din când în când, în completarea capitolelor ascultate serile la culcare.

E adevărat că, atât în varianta scrisă, cât și în cea audio, există și cuvinte pe care copiii de 7-10 ani e posibil să nu le înțeleagă, dar nu e nimic atât de complicat încât cei mici să nu prindă poveștile. Și, credeți-mă, le rețin mult mai bine decât noi, oamenii mari, în special în această formă povestită.

PS Țineți cont că istoria României e plină de violențe, așa că fiți pregătiți să ascultați explicit cum îi trăgea Vlad Țepeș în țeapă pe trădători sau cum alți voievozi le dădeau foc boierilor neascultători. Nimic prea înfiorător însă pentru generația Cartoon Network. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s