Trasee accesibile pentru copii: Stâna Regală din Sinaia

Standard

Drumul e atât de uşor încât ne-am permis să ne şi jucăm. De-a caii. 🙂

Vă propun astăzi un traseu foarte uşor, deşi urcă mult prin pădure. Avantajul este că tot urcuşul este pietruit, pentru că, pe vremuri, acesta era traseul de plimbare al regilor de la Castelul Peleş. Ca atare este sigur şi simplu, mai mult o cărare, decât un urcuş, putând fi făcut şi cu copii de doar 3-4 ani. Să mergem deci la Poiana Stâna Regală şi la Stânca Franz-Joseph.

Traseul începe din Sinaia, chiar din parcul central, pe jos. Dacă sunteţi mai leneşi, ca noi, puteţi scurta o bucată bună urcând cu maşina pe drumul care merge spre Cota 1400. Se trece de Mânăstirea Sinaia, de Cabana Schiori şi apoi se lasă maşina într-un loc mai larg unde parchează lumea pentru a porni pe traseu. Veţi vedea acolo deja o cărare pietruită şi marcajul pe care trebuie să îl urmăriţi pe tot parcursul drumului banda albastră (ca să îl recunoaşteţi mai uşor, vedeţi aici o poză din Google Maps).

Traseul urcă uşor prin pădure şi se poate face în aproximativ o oră cu copiii. Cărarea este lată şi pietruită până sus, ceea ce vă ajută dacă mergeţi după ploaie pentru că nu e înnoroită. Cândva Poteca Regală avea şi balustradă de lemn pe toată lungimea ei. Acum, a dispărut şi mai poate fi văzută doar pe ici, colo, într-o stare de degradare care nu te îndeamnă să o mai foloseşti. Dar, la o adică, nici nu ai nevoie, întrucât drumul nu este deloc abrupt sau periculos.

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Odată ajunşi sus, în Poiană, priveliştea este minunată. Iar dacă mai aveţi putere încă 5 minute, prin pădure (de data asta fără potecă pietruită), se poate ajunge la Stânca Franz-Joseph, un punct de belvedere absolut minunat (împrejumuit şi dotat cu celebrul binoclu de panoramă) de unde se poate admira Valea Prahovei cu staţiunile ei întinse la soare.

Această prezentare necesită JavaScript.

În Poiană există o cabană care cândva promitea să ofere şi găzduire. Nu vă luaţi după site-ul ei. În prezent este destul de părăsită, nu mai oferă cazare, dar are un frigider cu 2-3 sucuri şi apă pentru însetaţii care nu şi-au luat de jos şi promite că poate asigura şi ceva de mâncare (proprietarul spunea că face grătar, nu mă întrebaţi cum, când şi în ce fel că noi am preferat să coborâm să mâncăm în Sinaia).

Despre traseu găsiţi pe net o mulţime de informaţii, aşa că eu nu mă mai întind. Vă las câteva linkuri şi un îndemn să urcaţi cu copiii cât sunt încă mici la Stâna Regală. Este un traseu perfect pentru ei. Articole despre acest obiectiv găsiţi aici, aici, aici sau aici.

Plimbare plăcută!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s