Despre campinguri unde poți merge cu copiii și despre altele unde NU poți

Standard

Ne place mult cu cortul. E o aventură pe care copiii noștri o trăiesc din plin în fiecare an. Am fost prima oară cu ei atunci când Andi, cel mic, avea 4 ani. Și am fi mers mult mai repede dacă reușeam să îmi conving soțul mai uşor. Eu am fost adesea cu cortul în copilăria mea și știu sigur că, dacă te organizezi bine, viața la cort este cel puțin la fel de confortabilă ca și cea de la pensiune, chiar dacă ești însoțit de un copil de 1-2 ani. Iar o noapte dormită în aer liber, cu un pârâiaș care îți susură continuu în ureche nu se compară cu nicio cameră de 4-5 stele de pe lumea asta.

O singură problemă avem cu cortul: găsirea campingurilor. Căci nu ne punem niciodată cortul unde ne trece nouă prin cap, ci întotdeauna în locuri sigure, dotate cu toalete curate și dușuri cu apă caldă, cu coșuri de gunoi și electricitate. Și aici intervine problema. Sunt atât de puține locuri civilizate în care poți campa în țara asta (și încă și mai puține care au prețuri decente, pentru că multe s-au adaptat străinilor care practică mai des acest tip de turism și au prețuri pe la 30 de euro pe noapte!!!!) încât m-am hotărât să scriu despre cele pe care le-am testat noi. Cu speranța că voi primi la rândul meu sugestii testate de voi.

Din categoria: locuri în care ne-am întoarce cu drag

  • Cu cortul la poalele Ceahlăului – Camping Leon Durău (Neamț)

La Durău, campingul e amplasat minunat. Are toalete foarte curate şi multe, duş, frigider şi o sală de luat masa. Mai are şi nişte grătare mici pe care ţi le poţi lua şi aduce la cortul tău atunci când vrei să pui ceva pe foc. Este unul dintre cele mai ieftine şi bine dotate campinguri în care am fost. Curentul electric e contra cost, internetul e gratis.  Pentru doi adulţi, doi copii, maşină şi cort, noi plătim în jur de 30 de lei pe noapte. În camping sunt şi căsuţe, dar nu am intrat să văd cum sunt. Găsiţi toate informaţiile necesare pe site-ul lor, Camping Leon Durău. În plus, am scris despre trasee minunate pe care le puteţi face cu copiii cu plecare din campingul de acolo. Găsiţi informaţii aici.

Această prezentare necesită JavaScript.

  • Cu cortul la Sfânta Ana (Harghita)

La Sfânta Ana încă nu este camping în mod oficial. Dar găsiţi acolo o „parcare de 24 de ore”, împrejmuită cu gard electric (foarte util pentru a dormi liniştit fiindcă în zonă circulă urşii cam ca tirurile pe autostradă). Aveţi toalete curate (duşuri nu sunt), apă curentă, iar în suma de 50 de lei cât costă camparea pe zi, beneficiaţi şi de un bidon de apă plată de 5 litri pentru băut şi un braţ imens de lemne de foc ca să vă faceţi focul de tabără. Plus un sac de gunoi din partea casei ca să nu lăsaţi mizerie în urmă.

Locul este atât de frumos, încât ne dorim să mai mergem o tură cât de curând, mai ales că se ajunge relativ uşor de la Bucureşti. Campingul-parcare este amplasat chiar la intrarea în zona lacului, pe şosea, acolo unde sunteţi opriţi pentru a plăti taxa de ajuns la lac cu maşina, pe partea stângă. Priveliştea e minunată, iar până la lac puteţi coborî pe jos cam 20 de minute, fie pe şosea, fie prin pădure.

  • Camping în Apuseni – Camping La Dănuţ (Alba)

Un camping care acum câţiva ani nu era încă „oficializat”, dar care e mult, mult mai frumos decât celebrul Mama Uţa de la Gârda de Sus. E imens, amplasat superb undeva la intrarea în Gârda de Sus, pe valea Arieşului, ieftin (noi am plătit 25 de lei cu totul acum vreo 4 ani. Intenţionăm să mergem din nou anul ăsta aşa că fac update dacă s-a schimbat preţul). Are toalete şi duşuri cu apă caldă, frigider şi aragaz dacă vreţi să vă gătiţi ceva. Şi o pajişte imensă, împrejmuită cu gard, unde copiii pot alerga în voie.

În camping la Dănuţ, pe valea Arieşului, munţii Apuseni

 

  • Cu cortul pe urmele dacilor – Camping Costești (Hunedoara)

Campingul de la Costeşti aproape că a intrat în categoria aşa şi aşa dintr-un singur motiv. Nu prea are iarbă. De fapt, are, dar e foarte îngălbenită, iar faptul că şoseaua era extrem de aproape şi nu era asfaltată cum trebuie însemna că în permanenţă venea praf de pe şosea în camping.

În rest, locul e minunat. Are grătar, mese de lemn acoperite ca nişte mici foişoare, toalete curate, duşuri (contra-cost suplimentar: 5 lei pe duş) şi un pârâu mare de tot care trece chiar pe lângă cortul tău. Nu-mi amintesc cât am plătit, dar a fost undeva în jurul sumei de 30 de lei pe noapte. Este situat chiar pe drumul care urcă spre Sarmizegetusa, foarte aproape de locul de unde porneşte urcuşul spre cetăţile Costeşti Blidaru, Costeşti Cetăţuie şi Feţele Albe. Despre cetăţile dacice am scris un articol care ar putea să vă convingă să le vizitaţi!

Această prezentare necesită JavaScript.

Din categoria: așa și așa

Urmează două campinguri care nu sunt chiar campinguri, ci mai mult două curţi în preajma unor pensiuni care acceptă şi amplasarea de corturi sau rulote şi oferă facilităţi tipice pentru acestea.

Camping Borșa (Maramureş) – Aici noi n-am pus cortul pentru că ploua foarte tare şi am ales să dormim într-o cameră de la pensiunea Perla Maramureşului, în a cărei curte se află şi campingul. Dar locul era foarte drăguţ şi, dacă n-ar fi atât de departe, ne-am întoarce cu drag într-o zi când nu plouă să ne bucurăm de curtea imensă. Printre facilităţi, toalete, un grătar cu o plită pe care am făcut cel mai delicioasă masă mâncată vreodată de noi, foişor cu mese, lac şi multe, multe animale prin curte. Unele, mai sălbatice ca altele. 🙂

Această prezentare necesită JavaScript.

Camping Săpânța (Maramureş) – La fel ca şi la Borşa, la Săpânţa am pus cortul în curtea unei pensiuni, Casa Ana pe numele ei. Cu 40 de lei pe noapte am beneficiat de o curte mică, foişoare, grătar şi toalete. Faţă de alte campinguri acesta se află chiar în sat, aşa că peisajul nu este mirific. Dar dacă aveţi în plan să vizitaţi Cimitirul Vesel şi alte obiective turistice din zonă, merge să vă opriţi şi acolo o noapte sau două.

Din categoria: nici să nu vă gândiți

Camping Natura Parc (Covasna)

Dacă vă uitaţi pe site la Natura Parc, totul arată de vis. Nici nu îţi vine să crezi că eşti în România. În realitate, căsuţele sunt năpădite de bălării, piscinele sunt roase şi murdare, locul de amplasat cortul nu mai există fiindcă nu a fost tunsă iarba de nu se ştie când, corturile indienilor sunt dezafectate, totul este lăsat în paragină şi neîngrijit. Complexul are un potenţial imens, dar mi se pare exact genul de loc în care dezvoltatorul s-a întins dintr-o dată mai mult decât putea duce şi apoi n-a mai avut bani să îngrijească locul.

Poze n-am de aici. N-am dorit să facem. Şi nici de întors nu ne mai întoarcem. Poate doar dacă merge vreunul dintre voi pe acolo şi mă anunţă că s-a renovat şi e impecabil. 🙂

Acestea sunt campingurile prin care am trecut noi până acum. Promitem să mai testăm şi altele pe viitor. Dar dacă voi ştiţi astfel de locuri de pus cortul, vă rog să nu le ţineţi doar pentru voi. Avem mare nevoie de inspiraţie în domeniu.

Despre viața la cort cu copiii am mai scris în trecut pe blog. Citiți şi ghidul de supraviețuire la cort cu cei mici. Iar dacă mai aveţi idei, le aşteptăm cu drag!

 

Un răspuns »

  1. Pingback: Cu copiii la cort – ghid minim de supravietuire | viatacucopii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s