Parcuri de distracții de vis: Puy du Fou sau superlativul în materie de spectacole

Standard

Intenționez astăzi să vă recomand un parc de distracții care nu are niciun fel de atracție de tip roller-coaster. Uf, da, știu, sună groaznic. Și copiii noștri au fost destul de sceptici când au auzit că în vacanța aceasta vom merge la un astfel de parc. Nicio bărcuță, niciun trenuleț, nimic – nimic. Și totuși experiența de la Puy du Fou a fost copleșitoare. Cum a reușit să ne cucerească un parc de distracții cu nivel 0 (teroretic) de adrenalină? E simplu: ducând la nivel de excelență arta spectacolului. Pentru că Puy du Fou este un parc tematic dedicat spectacolelor care reușește performanța de a nu te lăsa să te plictisești nici măcar un minut.

IMG_20190815_153508

Imagine din timpul spectacolului ”Le secret de la lance”

De ce să mergi la Puy du Fou?

Puy du Fou este un parc tematic aflat în vestul Franței, în departamentul Vendée din regiunea Pays de la Loire. Mai exact, undeva între La Rochelle și Nantes. Ca număr de vizitatori, cu 2 milioane de turiști care îi bat aleile în fiecare an, este cel mai vizitat din Franța după cele două parcuri Disney (Disneyland și Walt Disney Studios). Pornit în 1978 cu un singur spectacol și transformat în parc de distracții în 1989, Puy de Fou prezintă astăzi 26 de spectacole mai mari sau mai mici, toate legate de istoria Franței și a regiunii Vendée.

Mai exact, dacă mergeți la Puy du Fou copiii vor învăța cât într-un semestru de istorie din spectacolele care parcurg etapele importante ale istoriei Franței de la gali și romani la primul regat al lui Clovis, luptele Ioanei D’Arc pentru eliberarea de sub dominația englezilor, aventurile muschetarilor, revoluția franceză și Primul Război Mondial.

Spectacolele care vor schimba tot ce știați despre spectacole

În acest moment, Puy du Fou prezintă șase mari spectacole, două în sală și patru în aer liber.

 • Le Signe du triomphe – este găzduit într-un amfiteatru roman de 6500 de locuri și reproduce scene din anul 300, cu luptele dintre prizonierii gali creștini și soldații romani trimiși de împăratul Domițian. Durează 42 de minute, are o poveste de dragoste și aduce în arenă zeci de animale: de la gâștele Capitoliului la tigri, lei, struți și minunații, splendizii cai de curse. Prezintă dresaj de animale, curse de care trase de cai și animatori excelenți care reușesc să țină publicul antrenat chiar și în minutele anoste de așteptare dinaintea începutului spectacolului.
 • Les Vikings – un spectacol în aer liber, într-o arenă cu 3.500 de locuri, care utilizează 50 de animale și 30 de actori. Povestea se desfășoară într-un sat francez creștin din anul 1000 d.Hr. care este atacat de războnicii vikingi.  Printre altele, veți vedea nave aparținând vikingilor (celebrele drakkar) care ies din apă, cu tot cu oameni pe ele, lungi de 20 de metri și înalte de 10 metri.
 • Le Bal des oiseaux fantômes – un spectacol dedicat iubitorilor de păsări, care utilizează 200 de păsări dresate (de la vulturi, bufnițe, ulii, la porumbei, ciori, lebede și berze) pentru a recrea un peisaj fantastic din vremea castelelor fortificate ale Evului Mediu francez. Se desfășoară într-o arenă deschisă de 3.200 de locuri și este absolut fascinant.
 • Le Secret de la lance – un spectacol în aer liber într-o arenă de 4.000 de locuri care spune povestea luptelor dintre francezi și englezi din secolul XV. Este una dintre cele mai elaborate transformări de scenă pe care le-am văzut în toți anii noștri de privitori de spectacole. Zidurile castelului se coboară și se ridică, un castel întreg se mișcă în scenă, arătându-și diferitele părți care spun diferite povești etc. etc. Fiind o istorie despre domnițe și cavaleri, spectacolul utilizează din plin cascadoriile cu cai și reproduce scene de bătălie extrem de palpitante.
 • Mousquetaire de Richelieu – spectacol care se desfășoară într-o sală de 3.000 de locuri și include scene de dueluri de săbii, dansuri flamenco și cascadorii ecvestre, toate prinse într-o istorie din secolul XVII, pe o scenă de 2.000 de mp. Sala în sine este spectaculoasă, iar oficialii parcului o promovează ca având cea mai lungă cortină din lume (80 de metri lungime și 13 înălțime). Ca o adăugire menită să vă arate cât de serioși sunt oamenii aceștia, Gérard Depardieu este vocea  lui Cyrano de Bergerac în spectacol. Sigur, pe mine m-a impresionat mai mult faptul că au inundat scena complet până la finalul spectacolului, dar asta e partea a doua. 🙂

  IMG_20190815_180430

  Sala spectacolului ”Mousquetaire de Richelieu” cu doar o mică parte din scenă vizibilă, înainte de începutul spectacolului.

 • Le Dernier Panache – e un spectacol despre o bucată de istorie a Franței despre care noi nu știam mai nimic. Așa că ar fi bine să citiți despre ea înainte de a merge, lucru pe care noi l-am făcut abia seara la hotel ca să înțelegem ce tocmai văzusem. Mai exact, despre contra-revoluția din regiunea Vendee.  Se desfășoară într-o sală cu 2.400 de locuri, a cărei tribună se rotește complet, deschizând practic o scenă uriașă, de 360 de grade. Printre altele într-una dintre ultimele părți ale poveștii, scena se deschide către un lac (da, au băgat un lac în sala de spectacol!!!) pe care merge o barcă. Moment în care noi am zis că nu mai putem și creierul nostru nu mai poate procesa atâtea minuni câte ne-a oferit parcul respectiv în ziua aceea.

Pe lângă acestea, mai există spectacolul nocturn Les Orgues de feu, care se desfășoară luni-joi în fața a 7.500 de spectatori. Este o poveste pe muzică cu balerine, nimfe și muzicieni care plutesc pe lac pe muzica lui Mozart, Bach și Bizet. Splendid, dar la ora aceea ești deja atât de copleșit de miracolele parcului încât aproape că nu mai poți

Acestea sunt doar spectacolele mari, despre spectacolele mai mici și celelalte atracții din parc, veți primi un articol separat, în curând. Acolo vă dau și niște tips&tricks despre cum să vă organizați ziua ca să vă bucurați de cât mai multe spectacole și atracții.

Cât costă vizita la Puy du Fou?

Înainte de a discuta despre costuri, este bine să știți că Puy de Fou are în continuare spectacolul mare de la care a pornit istoria parcului (La Cinéscénie) care se desfășoară în serile de weekend, separat de accesul în parc. Despre el vorbim altădată. Până atunci, haideți să vorbim despre bani.

Biletele de acces la parc (excluzând deci Cinescenia) încep de la 27 de euro pentru copii și 37 de euro pentru adulți (copiii sunt 3 ani au acces gratuit). Existe nenumărate variante și combinații, dar acestea sunt cele mai mici prețuri pentru o zi, cu achiziționare online, în avans. Pentru cumpărarea biletelor e necesar să îți alegi dinainte ziua în care dorești să mergi. Mai multe detalii despre combinații, reduceri etc. găsiți pe site-ul oficial, la secțiunea Ticket Prices.

Informații utile

 • Parcul este deschis în mod normal din aprilie până în septembrie, din pricină că aproape toate atracțiile sunt în aer liber. Toate spectacolele se țin și pe ploaie, iar orele de funcționare diferă în funcție de lunile în care doriți să mergeți. Cel mai bine e să citiți pe site-ul lor înainte de a cumpăra biletele. (În prezent parcul este închis din cauza pandemiei, dar urmăriți site-ul oficial și veți fi informați cu privire la redeschiderea lui atunci când lucrurile revin la normal).
 • Spectacolele majore sunt în franceză, dar există aplicația de mobil oficială care oferă traducere simultană în limba engleză, germană, spaniolă, olandeză și rusă. Copiii noștri au renunțat însă repede la traducerea în engleză pentru că ”le strica din experiență” și au înțeles acțiunea și fără să cunoască limba. Vor fi puține situații în care impedimentul lingvistic să fie o problemă, pentru că desfășurarea de forțe este atât de spectaculoasă, încât nici nu mai contează dacă înțelegeți sau nu textul propriu-zis cu toate nuanțele lui.
 • Parcul are mai multe parcări imense, toate gratuite, și mulți angajați care dirijează traficul pentru a parca în cele mai bune condiții dimineața, la deschiderea atracțiilor, când vin cei mai mulți oameni.
 • Aplicația de mobil a parcului este absolut genială și pentru că îți arată câte minute mai sunt până încep anumite spectacole și îți permite chiar să îți faci o schiță de program cu ce ai vrea să vezi, iar apoi îți amintește singură când mai sunt câteva minute până la startul anumitor show-uri, ca să ai timp să te duci spre ele.

Despre mâncare, cazare și alte tips & tricks voi scrie zilele următoare în partea a doua a acestui articol. La fel și despre alte lucruri geniale pe care le-am văzut la Puy du Fou. Între timp, dacă mai vreți să citiți și despre alte parcuri de distracții, vă recomand cu multă căldură articolele despre Parc Asterix (și aici partea a doua), Gardaland și, desigur, regele Disneyland Paris (am pus link doar către prima parte. Aveți vreo șase articole pe tema aceasta și, după o nouă vizită anul acesta, voi mai scrie încă unul cât de curând. Spor să aveți!).

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s